[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arquidam II - Viquipèdia

Arquidam II

De Viquipèdia

Arquidam II (Archidamus, Ἀρχίδαμος) fou rei d'Esparta el 17è dels europòntides, fill de Zeuxidam (anomenat Cinisc per molts espartans) que va premorir al seu pare. Va pujar al tron després de la deposició del seu avi Leotíquides el 469 aC. Va regnar fins vers el 427 aC.

Leotíquides, després d'haver perdut a Zeuxidam, va contreure segones núpcies amb Eurídama, germana de Meni i filla de Diactòrides. Aquesta segona esposa no va tenir fills mascles, solament una filla anomenada Lampitó, a la qual va donar en matrimoni al seu nét Arquidam. Va ascendir al tron després que el seu avi, Leotíquides, fora bandejat vers el 476 aC després de ser acusat de suborn.

El 465 o 464 aC Esparta va patir un gran terratrèmol que va deixar la ciutat en ruïnes i va afectar a tota Lacònia. Va reunir als espartans que van sobreviure per fer front a una possible revolta dels ilotes. Durant nou anys va combatre als revoltats messenis junt amb Nicomedes, regent de Pleistonax (el seu col·lega Pleistarc ja hauria mort en aquest moment). Va fer expedicions a Dòrida i a Delfos i va fer la guerra a Atenes que va acabar amb una treva de 30 anys en la que potser no va participar.

La guerra del Peloponès va portar durant els primers deu anys el nom de guerra d'Arquidam, però realment només va participar en dues expedicions a l'Àtica: el tercer any un atac a Platees i el quart any un atac a l'Àtica mateix (428 aC); el 427 aC ja era comandant Cleòmenes I; devia morir aquest mateix any doncs el 426 aC ja apareix el seu fill i successor Agis com a rei.

Va deixar dos fills, el esmentat Agis, de la seva dona Lampito, germanastre de son pare, i Agesilau, de la seva segona dona Eupòlia. Va deixar també una filla anomenada Cinisca.