[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Leopoldkanaal - Viquipèdia

Leopoldkanaal

De Viquipèdia

Leopoldkanaal
El Leopoldkanaal a Damme
Llargada 56 km
Classe non navegable
Construcció 1843-1854
Posada en servei 1847
Desnivell - m
Nombre de rescloses 0
De Boekhoute
a Mar del Nord a Heist
Territoris Bèlgica
Hidrologia - Canal


El Leopoldkanaal (en dialecte local el Blinker) és un canal de Bèlgica de desguassament dels pòlders que commença a Boekhoute i que desemboca al mar del Nord a Heist.

[edita] Història

El Leopoldkanaal a Sint-Jan-in-Eremo
El Leopoldkanaal a Sint-Jan-in-Eremo

El canal va construir-se a la segona meitat del segle XIX. Després de la independència de Bèlgica al 1830, els neerlandesos van tancar el canal Gant-Terneuzen i els canals de drenatge dels pòlders de les províncies Flandes oriental i occidental. Per a aquesta intervenció bel·lica, els pòlders van esdevenir molt húmids i van haver-hi unes epidèmies de malària. Aleshores es va decidir de crear un canal desguassament. A l'inici, es pensava d'utilitzar-lo també com una via navegable alternativa en connectar el canal Gant-Terneuzen a Zelzate amb el mar del Nord, però el últim tram entre Boekhoute i Zelzate mai no va cavar-se. Al 1920, les relacions amb els Països Baixos s'havien millorat i aleshores es va cavar l’Isabellakanaal que connecta el Leopoldkanaal amb el Braakman un àntic braç de l’Escalda.

Va tenir una importància estratègica durant la segona guerra mundial a l'octubre 1944 quan els canadencs i els britàns havien de lluitar contra els alemanys que volien costi el que costi mantenir el control del riu Escalda.

[edita] Geografia

El canal passa pels municipis Assenede, Sint-Laureins, Maldegem, Damme en Knokke sobre 46 km. El tram d'uns 20 km des del nucli Strobrugge a Maldegem corre paral·lelment amb l’Schipdonkkanaal fins a la desembocadura al mar del Nord a Heist. Només un dic separa els dos canals.

[edita] Anècdota

El nom local del canal, el Blinker significa el “brillant” per raó de les seves aigües clares en contrasta amb les del canal bessó Schipdonkkanaal, molt contaminades que es diu l’Stinker, o “el pudint” per a aquesta raó. Després de la depuració del Leie, la differència de qualitat dels aigües ès molt més petita que abans, però els dos noms van romandre.