[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Leie - Viquipèdia

Leie

De Viquipèdia

Leie (nl)
Lys (fr)
Llargada 202 km
Altitud del naixement 114,7 m
Cabal mitjà /s
Àrea conca 2900 km²
Naixement Lisbourg
Pas-de-Calais
Desembocadura Escalda a Gant
Territoris de la conca Flandes francès
Nord
Flandes Occidental
Flandes Oriental
Riu - Hidrologia - Rius del món


El Leie (nom neerlandès; en francès Lys) és un riu de 202 km que neix a Lisbourg, al departament del Pas-de-Calais (França), i que desguassa a l'Escalda a Gant (Bèlgica). D'Armentiers fins a Menen (24 km) el riu forma la frontera francobelga, on talla l'antiga ciutat de Wervik en dues parts, anomenades Wervik a Bèlgica i Wervicq-Sud a França.

La qualitat de l'aigua del riu (pobra en calç i ferro) va contribuir al desenvolupament de la indústria del lli als seus marges. Problemes de contaminació van posar fi a aquesta indústria centenària a mitjan segle XX. De Deinze a Gant, el Leie "romàntic" va inspirar molts pintors de les diverses escoles de Latem, com es van anomenar les colles d'artistes de la rodalia del poble de Sint-Martens-Latem.

Avui, molts revolts del riu s'han rectificat, per a facilitar la navegació amb embarcacions comercials de 1.350 tones fins a Harelbeke; més amunt la capacitat es redueix a les 600 tones. Hi ha un projecte per a augmentar la capacitat del riu i del seu afluent el Deule fins a Lilla.

El riu, molt contaminat i gairebé mort a l'era industrial, de mica en mica va tornant a la vida. El 2005 s'hi van inventariar 19 espècies de peixos.

[edita] Afluents principals

[edita] Vegeu també


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Leie