[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Maria Francès - Viquipèdia

Josep Maria Francès

De Viquipèdia

Josep Maria Francès i Ladron de Cegama (Lleida 1891, Mèxic 1966) Escriptor i periodista. S’exilià el 1936 i va passar la major part del seu exili a Mèxic, on morí. Publicà les novel·les La rossa de mal pèl (1929), Retorn al sol (1936) i La guerra dels sants (1932). Té unes voluminoses Memorias de un zero a la izquierda (Mèxic, 1962) amb pròleg d'Antoni Rovira i Virgili. És autor de diversos cuplets, comèdies musicals i de la lletra de la sardana El saltiró de la cardina. D’ideologia anarquista, espiritualista i catalanista, fou practicant de la maçoneria i membre d'Esquerra Republicana de Catalunya; va col·laborar durant anys al portaveu republicà “La Humanitat”.

Retorn al sol, novel·la d’anticipació

Retorn al sol, Homes artificials i L’illa del Gran experiment són les tres grans obres clàssiques de la ciència-ficció catalana d’abans de la guerra civil. Retorn al sol parteix de la glaciació global de la superfície de la Terra degut a les bombes d’amoníac d’una Segona Guerra Mundial que l’autor anticipa, i situa el paisatge cent anys després de l’ecocatràstofe mostrant-nos la vida a l’interior de la muntanya de Montserrat, sota la ciutat d’Olesa, on sobreviuen els descendents dels dos milions de catalans que van escapar del fred mortal i que han fundat una Catalunya del futur anomenada Subolesa que desconeix el sol. Viuen gràcies a un sistema de ventilació molt complex i a les descobertes alimentàries. Es tracta d’una distopia, ja que en aquella ciutat-estat s’ha assolit la igualtat: tothom menja igual, tothom es lleva i se’n va a dormir a la mateixa hora, tothom treballa pel bé comú; ja gairebé no hi ha ni malalties ni crims i unes sacerdotesses voluntàries han substituït la prostitució amb els seus agradables serveis. Però no es una realitat perfecta ja que els subolencs estan enfrontats per ideologies que recorden molt les de la Catalunya republicana dels anys trenta del segle XX, amb els catalanistes de diverses tendències i un grup de cecs espanyolistes. Tres adversaris de la ceguesa ideològica estan convençuts que el Sol existeix i volen retornar-hi.

Fonts: Josep Maria Francès, Retorn al sol. Edició de Jordi Solé i Camardons, Biblioteca Literària de Ponent., Edicions de la Universitat de Lleida, 1998.

Joan-Lluís Lluís, Diccionari dels llocs imaginaris dels Països Catalans, La Magrana RBA, 2006.