[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Conangla i Fontanilles - Viquipèdia

Josep Conangla i Fontanilles

De Viquipèdia

Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc, Conca de Barberà 1875 - l'Havana, Cuba 1965) Polític, assagista i poeta. Patriarca del nacionalisme català a Cuba.

[edita] Conangla polític

Treballava de periodista, tot i que era llicenciat en Dret i Lletres, quan va emigrar a Cuba el 1905. A la illa es distingí per seu catalanisme actiu, arribant a ser director del Centre Català i un dels fundadors de "La Nova Catalunya" (1908).

Independentista declarat, Conangla donava sovint conferències sobre política catalana. Va col·laborar estretament amb Macià i Estat Català durant el seu exili forçós a França i Bèlgica. Durant aquest període van fundar (1922) el Club Separatista Català núm. 1, embrió del Partit Separatista Revolucionari de Catalunya, que aspirava a reunir sota un mateix líder (Macià) a totes les forces independentistes catalanes existents a Amèrica. El procés va culminar amb l'Assamblea Constituent del Separatisme Català que redactà una Constitució provisional de la República Catalana (Constitució de l'Havana) el 1928.

Amb l'arribada de la República és nomenat delegat de la Generalitat per a Cuba i Amèrica Central fins a la derrota republicana a la Guerra civil espanyola. Durant els anys de la post-guerra ajudà a molts exiliats catalans i espanyols desplaçats a Cuba.

[edita] Conangla poeta i assagista

Josep Conangla va escriure diverses obres de poesia i assajos. Destaquen: En poesia:

En assaig:

  • Engaños y errores del comunismo (1939)
  • Cuba (1947)
  • Pi y Margall (1947)
  • Tomás Gener (1950)
  • Martí y Cataluña (1954)
  • Els altres sentits (1957)

També va col·laborar amb altres artistes catalans de principis de segle XX i va posar lletra a la sardana per cor La visió de la ginesta d'Antoni Català.

L'agost de 1998 es van publicar les seves Memorias de mi juventud en Cuba, on es relaten les seves vivències com a soldat a la Guerra de Cuba.

[edita] Enllaços Externs