[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan Grijalbo i Serres - Viquipèdia

Joan Grijalbo i Serres

De Viquipèdia

Joan Grijalbo i Serres (Gandesa, Terra Alta 3 de juliol de 1911 – Barcelona, 22 de novembre de 2002) fou un editor i polític català. De petit marxà amb la família a Argentina. Més tard s'instal·la a Saragossa, on entrà de meritori en un banc, i d'allà passà a Barcelona, on esdevingué directiu del Sindicat de Banca d'ençà del 1932, i representant de la Unió General de Treballadors (UGT), el 1936. Aquell mateix any ingressà en el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i col·laborà amb Treball. Fou president del Montepío de Banca de Barcelona, director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya (1937-39) i delegat de la Generalitat a la Cambra del Llibre de Barcelona i a la Junta d'Obres del Port. També participà en la fundació de la Caixa de Crèdit Industrial.

El seu ideari i actuació de l'època s'expressa en articles del Butlletí Trimestral de la Conselleria d'Economia i en La municipalització de la propietat urbana (1937), escrita amb Francesc Fàbregas. La victòria franquista en la guerra civil espanyola l'obligà a passar a França, on fou cap de correspondència del Servicio de Evacuació de Refugiados Españoles. Poc després marxà a Mèxic, on cofundà l'Editorial Atlante. El 1946 creà l'Editorial Grijalbo, que amb seu central a Mèxic, obrí seus a Buenos Aires, Santiago de Xile, Caracas i Barcelona (1965), i més tard a la majoria de repúbliques hispanoamericanes. Distanciat de la política, fou, però, membre honorari del Partit Comunista de Cuba i del Partido Comunista de España (PCE).

L'Editorial Grijalbo, a més de la tasca comercial (la traducció espanyola de The Godfather, de Mario Puzo; les versions catalana i espanyola d'Astérix, le galois, etc.) difongué en espanyol les obres de Karl Marx, Friedrich Engels, Rosa Luxemburg, Gyorgy Lukácks, etc (amb col·laboradors com Manuel Sacristán). En català, amb Enric Borràs i Cubells, féu la col·lecció Plec de Setze. El 1970 tornà a Barcelona. També fundà, amb Gonçal Pontón, l'Editorial Crítica i l’Editorial Serres (1992). El 1988 vengué el 70% de les accions del Grup Grijalbo a l'Editorial Mondadori, i se centrà en la direcció de l’Editorial Serres, fins a la seva mort.


[edita] Enllaços externs

  • Tret de [1] (amb llicència GFDL).