[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Isabel de Nàpols - Viquipèdia

Isabel de Nàpols

De Viquipèdia

Imatge d'Isabel de Nàpols.
Imatge d'Isabel de Nàpols.

Isabel d'Aragó i Sforza, més coneguda amb el nom d'Isabel de Nàpols ( Nàpols, Regne de Nàpols 1470 - Bari 1524 ) fou una princesa napolitana que va esdevenir duquesa consort de Milà.

Taula de continguts

[edita] Orígens familiars

Va néixer el 2 d'octubre de 1470 a la ciutat de Nàpols sent la segona filla del rei Alfons II de Nàpols i Ippòlita Maria Sforza. Fou néta per línia paterna de Ferran I de Nàpols i Isabel de Chiaramonte, i per línia materna de Francesc I Sforza i Blanca Maria Visconti. Fou germana, així mateix, de Ferran II de Nàpols.

Morí l'11 de febrer de 1524 a la ciutat de Bari, sent enterrada a l'església de Sant Domèncec el Major de Nàpols.

[edita] Núpcies i descendents

Es casà el 2 de febrer de 1489 amb el duc de Milà Joan Galeàs Sforza. D'aquesta unió nasqueren:

  • Ippòlita Maria Sforza (1490-1501)
  • Francesc Sforza (el duquet) (1491-1512), religiós
  • Bonna Sforza (1495-1558), casada el 1518 amb Segimon I de Polònia

[edita] Duquesa consort

Isabella di Aragona, obra de Rafael.
Isabella di Aragona, obra de Rafael.

Duquesa consort del ducat de Milà des del seu casament i fins a la mort del seu marit, el 1495 retornà al Regne de Nàpols, establint-se a Bari d'on l'any 1499 fou nomenada duqessa de Bari i princesa de Rossano.

A la mort del seu germà Ferran II de Nàpols es va convertir en la pretendent al títol de rei de Jerusalem a través de la línia napolitana.

[edita] Model de Leonardo da Vinci

Durant molts anys s'ha senyalat a Isabel com un dels possibles models per a la Mona Lisa de Leonardo da Vinci, fet possible ja que Leonardo fou el pintor de la cort del duc de Milà durant 11 anys. Maike Vogt-Lüerssen sosté que l'esquema en el vestit verd que duu Mona Lisa és propi de la Dinastia Sforza. Segons la seva teoria, el retrat anomenat "Mona Lisa" fou el primer retrat oficial de la nova duquessa de Milà.

El retrat pintat per Rafael, i situat avui en dia a la Galeria Doria Pamphilj de Roma, motra una gran semblança amb Isabel de Nàpols. El vestit de la dama data d'entre 1515 i 1525, i la jove de cabell clar mostra els símbols de la Casa milanesa dels Sforza: l'arc i els colors vermell i blanc.