[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Glam rock - Viquipèdia

Glam rock

De Viquipèdia

Taula de continguts

[edita] Model I

Glam Rock
{{{nom}}}
Orígens estilístics: rock and roll, garage rock
Orígens estilístics: {{{orígens_estilístics}}}
Orígens culturals: Anys 70, al Regne Unit, Detroit i New York
Orígens culturals: {{{orígens_culturals}}}
Instruments típics: Guitarra - Baix - Bateria - Sintetitzadors
Formes derivades: Punk rock, Rock gòtic, New wave, Pub rock
Subgèneres
Gèneres de fusió
Glam Metal, Glam punk
Popularitat al Mainstream: {{{popularitat}}}

[edita] Model II

Glam Rock
Origens estilístics: rock and roll, garage rock
Origens culturals: Anys 70, al Regne Unit, Detroit i New York
Instruments típics: Guitarra - Baix - Bateria - Sintetitzadors
Popularitat: Molt popular al Regne Unit durant els anys 70 i, en menor mesura, als Estats Units
Estils derivats: Punk rock, Rock gòtic, New wave, Pub rock
Subgèneres
Gèneres de fusió
Glam Metal, Glam punk

Glam rock (també conegut en menor mesura, sobretot als EUA com a Glitter rock), és un gènere musical de rock and roll popularitzat durant els principis dels anys 70. Va ser sobretot un fenomen britànic, i al seu pic de popularitat durant els anys 1971 i 1972 va popularitzar artistes com ara Slade, David Bowie, Gary Glitter i T. Rex i va tenir influència sobre altres, com Queen i Kiss. Als EUA, el glam va tenir menys impacte i va estar confinat a circuits tancats a les ciutats de New York i Los Angeles, tot i que Alice Cooper va incorporar molts elements de l'estil.

El Glam es va distingir pels vestits brillants i recarregats dels seus intèrprets, percebuts com a glamourosos pels seus fans, i les seves cançons roqueres i molt rítmiques. L'énfasi en les lletres es feia sovint en la "revolució adolescent" ( com van fer T. Rex a "Children of the Revolution" o Sweet a "Teenage Rampage"), així com en la sexualitat, la decadència i la fama.

Els intèrprets de Glam sovint vestien de forma andrògina, amb maquillatge i vestits similars als que vestien Liberace o Elvis Presley quan actuaven a cabarets. Un exemple seria David Bowie durant les seues èpoques de Ziggy Stardust i Aladdin Sane. L'ambigüitat sexual va estar de moda durant un temps: algunes bandes van tocar travestides durant un temps i Bowie va dir a la premsa que era bisexual, tot i que després ho va negar. A més, Jobriath va ser una de les primeres estrelles del rock obertament homosexual.

[edita] Progenitors

S'han proposat molts noms com a creadors de l'estil. Marc Bolan de T. Rex o David Bowie són els més habituals, però també s'ha parlat de Slade, Mud, Gary Glitter, Sweet Mott The Hoople i els inicis de Roxy Music amb Brian Eno.

Als EUA, el glam rock va estat representat per la banda de proto-punk New York Dolls, que combinaven el seu rock influenciat pels Rolling Stones amb el look afeminat de la banda. Una altra de les claus al glam americà, tot i que sovint s'infravalora, va ser Iggy Pop. Abans que ell, a finals dels anys 60, Alice Cooper va sentar les primeres bases del Glam amb la seua sexualitat ambigua.

A Itàlia, Renato Zero ja havia (i probablement de forma independent de les influències forànies) usat aquesta imatge andrògina i maquillatge a finals dels anys 60, amb escàs èxit comercial. Als anys 70, però, es va fer popular i va ser criticat per haver copiat el look a Bowie i Cooper.

[edita] El Glam rock al teatre i el cinema

El teatre i el Cinema van jugar un paper molt important al moviment Glam rock .

Les estrelles de l'obra de teatre d'Andy Warhol Pork es consideren claus en la consecució de l'estil. Wayne County va influenciar en particular a David Bowie. Una altra de les superestrelles de Warhol, Jackie Curtis, va influenciar molt l'apariència i la forma de vestir del glam rock.

Algunes de les películes que millor reflexen el Glam Rock són: Phantom of the Paradise; The Rocky Horror Picture Show; el documental sobre T. Rex Born To Boogie; la película de David Bowie The Rise and Fall of Ziggy Stardust; la d'Alice Cooper Good to See You Again; la de Gary Glitter Remember Me This Way; la de Slade Flame; Velvet Goldmine; i la més recent Hedwig and the Angry Inch.

[edita] Influències posteriors

El Glam rock va ser una influència importantíssima en el moviment punk rock britànic de finals dels anys 70, sobretot els Sex Pistols. També va influenciar el moviment Goth rock, sobretot les bandes que tocaven al club londinenc Batcave.

El moviment glam rock va arribar fins i tot al Japó, amb bandes locals com ara Sadistic Mika Band i Vodka Collins, que van tenir èxits a la discogràfica EMI.

Una tendència dins d'alguns grups de Glam rock va ser la de publicar un senzill de nadal, com ara "Merry Christmas Everybody" de Slade, "I Wish It Could Be Christmas Everyday" de Wizzard , i "Another Rock N' Roll Christmas" de Gary Glitter. Aquestes pistes es recorden freqüentment cada nadal al Regne Unit.

Avui el llegat del glam rock no està massa representat, excepte alguns grups europeus com ara Placebo o HIM.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs