[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Elvis Presley - Viquipèdia

Elvis Presley

De Viquipèdia

Elvis Presley
Elvis el 1970.
Elvis el 1970.
Informació bàsica
Nom real Elvis Aaron Presley
Altres noms Elvis
Naixement 8 de gener del 1935
Tupelo, Mississippi
Lloc d'origen Memphis, Tennessee
Defunció 16 d'agost del 1977
Memphis
Gènere Rockabilly, Rock and Roll, Gospel, Blues, Country
Professió Cantant, Actor
Instruments Veu, Guitarra, Piano
Anys en actiu 19541977
Discogràfica Sun, RCA
Web oficial Elvis.com
Elvis Presley vist per Bottelho
Elvis Presley vist per Bottelho

Elvis Aaron Presley, conegut com Elvis Presley (Tupelo, Mississippi (Estats Units), 8 de gener de 1935 - Memphis, Tennessee (Estats Units), 16 d'agost de 1977), fou un cantant i compositor nord-americà de rock and roll.

Taula de continguts

[edita] Biografia

[edita] Infancia

Fill de Vernon i Gladys Presley, va ser fruit que el seu germà, Jesse Garon Presley, va morir al néixer. Elvis va tenir una infància dura i difícil en Tupelo, (Mississippi), fins que, després de moltes vicissituds, els seus pares i ell es van mudar a Memphis, on a poc a poc van aconseguir certa estabilitat econòmica. La seva mare ho va dur en el seu natalici a escollir el seu regal, i encara que ell volia un rifle de perdigones la seva mare ho va convèncer per a comprar una guitarra. Des de nen, li apassionava per igual la música blues, el gospel, el Doo wop així com la música country i el pop, incloent els temes musicals favorits de la seva mare, que incloïen la música gospel i la òpera. El seu cantant favorit era el tenor Mario Llança, però tenia gran predilecció per Dean Martin, així com per Arthur Crudup, i especialment tots els cantants i músics negres, del que es cridava llavors la música blues rural. Va explorar així mateix les arrels musicals índies, ja que Elvis tenia ascendència cherokee, pel costat matern.

[edita] Primers enregistraments

Als 19 anys (en 1954), com a regal d'aniversari per a la seva mare, va gravar un disc amb dos temes als estudis Sun Records, My Happiness i That's When Your Heartaches Begin. El propietari de la companyia, Sam Phillips, no va arribar a escoltar-lo, fins que Elvis no va tornar dues vegades més als estudis, també per a gravar dues cançons cada vegada, després d'això va quedar gratament sorprès. Tres mesos després de l'últim enregistrament, el va contractar per gravar un disc que tindria gran èxit a Memphis. Molts consideren que Presley va ser el creador del rockabilly, una fusió del country i del blues, encara que a l'hora de trobar a la persona responsable del major auge i desenvolupament d'aquest ritme la majoria s'inclina per Carl Perkins, autor del hit Blue Suede Shoes. Amb l'edició del seu primer tema d'aquest gènere, That's All Right Mama, de Arthur Crudup, (gènere que per cert deixaria en menys de 17 mesos per a llançar-se sobre altres ritmes cada vegada mes sofisticats), va crear una de les imatges més clàssiques de el rock and roll.

[edita] Camí a l'estrellat

Amb el seu primer tema per a la RCA, Heartbreak Hotel, va aconseguir el seu primer nombre un, dels 18 que va aconseguir en la seva carrera en Estats Units. La seva manera de ballar, amb els seus moviments pèlvics, va resultar escandalós, encara que va entusiasmar als joves. Elvis Presley, també va ser caracteritzat pel seu tupé i la seva forma de vestir: pantalons estrets i blancs jaqueta tipo executiu i la seva camisa. En alguns programes de televisió, com ho va anar durant la seva tercera aparició en el Show de Ed Sullivan, només se li va enfocar de cintura per a dalt. Abans del seu ingrés al servei militar, va trencar tots els record de venda, arribant a onze nombres uneixo seguits en la llista de senzills, i quatre nombres uneixo en la dels discos de llarga durada. Va interpretar, així mateix, quatre pel·lícules, totes enormes èxits de taquilla.

Tomba d'Elvis Presley, Graceland, Memphis, Tennessee.
Tomba d'Elvis Presley, Graceland, Memphis, Tennessee.

[edita] Servei militar

Entre 1958 i 1960 va estar absent dels escenaris per a realitzar el servei militar en Bad Nauheim, (Alemanya). Allí va conèixer a la qual després seria la seva dona, Priscilla Ann-Beaulieu. El seu retorn a l'escenari va ser espectacular, a l'aparèixer com estrella convidada en el programa de Frank Sinatra amb qui va interpretar a duo els temis Love em Tendir / Witchcraft. Com la cadena televisiva ABC va considerar el preu demandat per Parker, com molt elevat, fué el propi Frank Sinatra qui la va finançar. Per a aquest ultimo i a pesar de l'elevada suma, la inversió va donar resultat, especialment al final de la setmana quan es va anunciar que els ratings televisius del show de Sinatra que havia aparegut Presley havien trencat tots els records d'audiència televisiva del referit show, que va ser vist per 40 milions de persones. Presley va rebre 125.000 dòlars per la seva actuació, que va durar uns deu minuts.

[edita] Tornada a l'escenari

El 1 de maig de 1967 Presley es va casar amb Priscilla Ann-Beaulieau (coneguda com Priscilla Presley), amb la qual va tenir un any després la seva filla Llisa Marie Presley. En 1968, va tornar al top dels hits parades nord-americans després del seu reeixit 1968 Comeback Special per a la televisió.

A l'any següent va reafirmar la seva volta als concerts en directe en l'Hotel Internacional de Las Vegas, Nevada. El 21 de desembre de 1970, Elvis va visitar el President Richard Nixon en la Casa Blanca on -després d'un intercanvi de regals- van xerrar sobre la influència de les drogues en la joventut.

[edita] Els seus últims anys

Elvis Presley amb Richard Nixon
Elvis Presley amb Richard Nixon

Els anys 70's serien els anys en els quals Elvis es convertiria de gran ídol a mite musical. Al juliol de 1972 es divorcia de Priscilla, deixant-lo en un profund estat de depressió del que mai es recobraria. En 1973 realitzaria el primer concert televisat via satèl·lit de la història, des del paradisíaco Hawaii conegut com Aloha From Hawaii, i vist per un nombre benvolgut de 1500 milions de persones. També és en aquesta dècada on els excessos en els seus hàbits alimentosos i la seva dependència a les drogues, deterioren dràsticament la seva salut, tant física com mental. En repetides ocasions és ingressat en l'hospital.

Per a 1976-1977 Elvis dista molt del noi vigorós i ple d'energia que conquisto al món, convertint-se en una imatge basta, sobrepassat en pes i amb dificultats per a cantar i memoritzar la lletra de les cançons. El seu últim concert ho donaria el 26 de Juny de 1977 en Indianapolis, en el Idiana’s Market Square Sorra.

En la matinada del 16 d'agost, Elvis torna a la seva mansió Graceland després d'una consulta dental, durant el matí s'encarrega de revisar detalls del seu pròxima gira i descansa amb la seva família i amics. Deu prendre un vol para Portland aquesta mateixa nit per a seguir amb la gira, i al voltant de les 7 am, es retira a la seva habitació per a dormir. Al voltant del mig dia, Elvis és oposat inconscient en el bany de la seva habitació, és traslladat urgentment a l'hospital Baptist Memorial en Memphis, i poc temps després és declarat mort.

[edita] Discografia

Article principal: Discografia d'Elvis Presley

Elvis va gravar 75 àlbums d'estudi des de 1956 fins a l'any de la seva mort en 1977, entre els quals s'inclouen 22 bandes sonores de les seves pel·lícules, diversos recopilatorios i 8 discos en directe.

[edita] Filmografia

Any Títol Personatge
1956 Love Me Tender Clint Reno
1957 Loving You Jimmy Tompkins / Deke Rivers
1957 Jailhouse Rock Vince Everett
1958 King Creole Danny Fisher
1960 G.I. Blues Tulsa McLean
1960 Flaming Star Pacer Burton
1961 Wild in the Country Glenn Tyler
1961 Blue Hawaii Chad Gates
1962 Follow That Dream Toby Kwimper
1962 Kid Galahad Walter Gulick / Kid Galahad
1962 Girls! Girls! Girls! Ross Carpenter
1963 It Happened at the World's Fair Mike Edwards
1963 Fun in Acapulco Mike Windgren
1963 The Large Rock of Animeportal Bill Tedd
1964 Kissin' Cousins Josh Morgan / Jodie Tatum
1964 Viva Las Vegas Lucky Jackson
1964 Roustabout Charlie Rogers
1965 Girl Happy Rusty Wells
1965 Tickle Me Lonnie Beale / Panhandle Kid
1965 Harum Scarum Johnny Tyrone aka Harem Holiday
1966 Frankie and Johnny Johnny
1966 Paradise, Hawaiian Style Rick Richards
1966 Spinout Mike McCoy
1967 Easy Come, Easy Go Lt. Ted Jackson
1967 Double Trouble Guy Lambert
1967 Clambake Scott Heyward / ’Tom Wilson’
1968 Stay Away, Joe Joe Lightcloud
1968 Speedway Steve Grayson
1968 Live a Little, Love a Little Greg Nolan
1969 Charro! Jess Wade
1969 The Trouble with Girls Walter Hale
1969 Change of Habit Dr. John Carpenter
1970 Elvis: That's the Way It Is (documental) Elvis Presley
1972 Elvis on Tour (documental) Elvis Presley
1977 Elvis in Concert (documental) Elvis Presley

[edita] Llegenda

Hi ha moltes llegendes sobre Elvis, sobretot sobre la seva mort, però una és la qual té més força. Segons conten dues hores després de la mort d'Elvis un home cridat John Burrows va treure un bitllet d'avió amb direcció a Argentina. El peculiar d'aquest home és que era molt semblat a Elvis i el més sorprenent és que el nom amb el qual va signar era el pseudònim moltes vegades utilitzat per Elvis.

Anys després aquest Burrows, amb el nom artístic de Orion, es va posar a cantar imitant a Elvis i els seus espectacles eren molt semblants, però duia un antifaç que li cobria part de la cara, amb el que es va començar a especular que aquest home en veritat era Elvis. Segurament això no es podrà comprovar mai degut al fet que Orion va morir en l'any 98 .

Algunes dades que contribuïxen a aquesta llegenda són els fets que el segon nom d'Elvis estigui malament escrit en la seva tomba, Aaron en comptes de Aron, que és el nom que figura en la seva partida de baptisme. Altra dada és el fet que la família d'Elvis no hagi cobrat encara el milionari segur de vida.

En EUA no és delicte fingir la teva pròpia mort, però si ho és fingir-la i cobrar el segur. Elvis desitjava ser enterrat al costat de la seva mare en el jardí de la meditació de la seva mansió de Graceland, però la seva tomba no la van posar al seu costat com era la seva voluntat.

[edita] El Llegat

Elvis Aaron Presley és considerat el Rei del Rock'n Roll. El seu estil únic de cantar, els seus moviments agressius en l'escenari, el seu carisma, i altres qualitats és el que actualment li permet ser la major figura musical de la història.

A més de les seves innumerables rècords, la qualitat en les cançons que va interpretar és el que segueix generant que noves generacions engrosseixin les files de les seves fervorosos seguidors. Ha encapçalat per molts anys, la llista de de els artistes morts amb major recaptació pels seus productes, solament desbancat en el 2006 per Kurt Cobain. Anualment la seva casa-mansió Graceland és visitada per milions de persones de tot el món.

És la segona casa més visitada dels Estats Units, darrere de la Casa Blanca. Són molts els músics i cantants que reconeixen que Elvis va anar l'espurna que canvio la música popular i a tota una generació, i que gràcies a ell, ells van prendre el mateix camí. Comptat i debatut, Elvis Presley ha de deixat de ser una icona nord-americana, per a convertir-se en el icona mundial de la musica.

[edita] Enllaços Externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Elvis Presley