[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Friedrich von Flotow - Viquipèdia

Friedrich von Flotow

De Viquipèdia

Friedrich von Flotow
Friedrich von Flotow

Friedrich von Flotow (27 d'abril de 181224 de gener de 1883) fou un compositor alemany. Especialment recordat per la seua òpera Martha, molt popular cap a la fi del segle XIX i primeries del XX, però que actualment dia s'interpreta en poques ocasions.

[edita] Biografia

Flotow nasqué a Teutendorf al si d'una família aristocràtica. Va estudiar al Conservatori de París on va rebre la influència d'Auber, Rossini, Meyerbeer, Donizetti, Halévy, i posteriorment de Charles Gounod i Offenbach. Aquesta influència es reflecteix clarament en les seues obres, que tenen l'aroma de l'òpera còmica francesa.

El seu debut en l'escenari data de 1835, amb Pierre et Cathérine però el seu primer gran èxit es va produir amb Le naufrage de la Méduse (El naufragi de la Medusa) (1839). Martha, la seua obra més cèlebre, es va estrenar a Viena al Theater am Kärntnertor Wien el 25 de novembre de 1847. En total, va compondre 29 òperes les quals van ser traduïdes a l'italià, francès i anglès per tal d'arribar a una major audiència. No obstant, amb el canvi de segle, la seua música va caure en l'oblit.

La més popular de les seues peces musicals és sense dubte l'ària per a tenor 'Ach, so fromm' (Torna amb mi) de Martha, més difosa en la seua versió italiana 'M'apparì'. L'òpera Alessandro Stradella, en tres actes, també assolí una gran popularitat.

L'òpera Martha va ser composta per encàrrec de l'Òpera de Viena. El libretto va ser redactat per l'autor teatral Friedrich Wilhelm Riese sobre un tema que el mateix Flotow ja havia utilitzat com a argument per a un ballet: Lady Harriette ou La servante de Greenwich. Es tracta d'una òpera còmica la intenció de la qual és satiritzar els costums relaxats de la noblesa, en contraposició als prudens hàbits del poble.

Des de 1856 fins 1863 va ocupar el càrrec d'intendent del teatre de la Cort a Schwerin. Els anys finals de la seua vida els va passar entre París i Viena, amb la satisfacció de veure les seues òperes muntades a ciutats diverses, com Sant Petersburg o Torí.

Flotow també va escriure música instrumental i lieder.

[edita] Bibliografia

András Batta. Ópera: Compositores. Obras. Intérpretes. Barcelona: Equipo de Edición, S.L. 2000. ISBN 3-8290-2830-X