[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Franz Marc - Viquipèdia

Franz Marc

De Viquipèdia

Vermell i blau
Vermell i blau

Franz Marc (8 de febrer de 1880- 4 de març de 1916), pintor alemany. Va ser un dels principals representants del moviment Expressionista alemany.

Taula de continguts

[edita] Carrera

Franz Marc va ser fill de Wilhelm i Sophie Marc, essent Wilhelm un pintor paisatgista professional i Sophie una Calvinista estricta.

Marc va néixer el 1880 a la ciutat alemanya de Munic i va començar a estudiar a l'Acadèmia de Belles Arts, Munic el 1900. Durant el 1903 i el 1907 va passar un temps a París i va descobrir una forta afinitat pel treball de Vincent van Gogh. Marc va desenvolupar una amistat important amb l'artista August Macke el 1910. El 1911 va formar el cercle artístic Der Blaue Reiter juntament amb August Macke, Wassily Kandinsky i d'altres artistes que decidiren escindir-se del moviment Neue Künstlervereinigung.

Va exhibir diversos treballs a la primera exposició de Der Blaue Reiter a la galeria Thannhauser Gallery a Munic entre desembre de 1911 i gener de 1912. La mostra va ser la culminació del moviment expressionista alemany i es va exhibir també a Berlin, Köln, Hagen, i Frankfurt. El 1912, Marc va conèixer Robert Delaunay, l'ús del color del qual i el futurisme van esdevenir la següent influència més important en el treball de l'artista. Marc va rebre influència creixent del futurisme i el cubisme, i el seu art esdevingué cada cop més fort i abstracte.

El seu nom es trobava en una llista d'artistes notables que havien de ser cridats a deixar el combat durant la Primera Guerra Mundial. Abans que aquestes ordres es portessin a terme, va morir a causa de l'explosió d'una granada mentre muntava a cavall fent una patrulla a la Batalla de Verdú el (1916).

[edita] Estil i llegat

La vaca groga
La vaca groga

La major part de l'obra de maduresa de Marc retrata animals, normalment en posades en escena naturals. La seva obra es caracteritza per l'ús de colors primaris brillants, una representació quasi cubista dels animals, una forta simplicitat i un profund sentit de l'emoció, els quals guanyaren l'atenció de cercles influents d'entre els seus contemporanis.

La pintura més coneguda de Franz Marc és probablement Tierschicksale (també coneguda com El Destí dels Animals) completada el 1913, i que es troba al museu Basel Kunstmuseum a Basilea.

Marc va realitzar unes 60 impressions en fusta gravada i litografia.

[edita] Referències

[edita] Vincles Externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Franz Marc