[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Der Blaue Reiter - Viquipèdia

Der Blaue Reiter

De Viquipèdia

Der Blaue Reiter (El Genet Blau en català) fóu un grup d'informació artística de l'expressionisme fundat a Munic per Vasili Kandinski i Franz Marc el 1911.

Cavalls blaus(1911) de Franz Marc
Cavalls blaus(1911) de Franz Marc

També formaren part del grup, entre d'altres, August Macke, Gabriele Münter, Alexei von Jawlensky, Marianne von Kefferin i Paul Klee. Els unia el seu interès comú en l'art medieval i primitiu, així com en els moviments coetanis del Fauvisme i el Cubisme.

August Macke i Franz Marc defensaven l'opinió que cada persona posseeix una veritable vivència o experiència interna i externa, les quals es donen la mà mitjançant l'art. Kandinsky construí les bases teòriques que cimentaren aquesta idea. Perseguien doncs una "igualtat de drets" de les diferents manifestacions artístiques. El nom del grup deriva d'un quadre amb el mateix nom de 1903 de Kandinsky, que serví tanmateix com a il·lustració de la coberta de l'anomenat Almanach (Almanac) el 1912. Aquesta obra programàtica, lliurada per en Kandinsky i en Marc (Editorial Piper, Munic, 1912) recollia, en paraules de Marc, «els més nous moviments pictòrics a França, Alemanya i Rússia i mostra els seus subtils fils de connexió amb el Gòtic i amb l'art primitiu, amb l'Àfrica i el gran Orient, amn l'art originari del poble tan fortament expressiu i amb l'art infantil, especialment amb els moviments musicals i dels escenaris més moderns d'Europa i del nostre temps». Arnold Schönberg per exemple, aportà juntament amb texts i quadres també la composició «Herzgewächse» a la publicació.

La primera de les dues exposicions del grup va tenir lloc del desembre de 1911 fins l'1 de gener de 1912 a la Galeria Moderna Thannhauser a Munic. S'hi exposaren 49 obres d'Henri Rousseau, Albert Bloch, Heinrich Campendonk, Robert Delaunay, Kandinsky, Macke, Münter i d'altres. Posteriorment es convertí en exposició itinerant i recorregué diverses ciutats, d'entre les quals Colònia i Berlin.

La segona exposició es desenvolupà del 12 de febrer fins al 18 de març de 1912 a la llibrería i galeria d'art de Munich Hans Goltz. S'hi van exhibir 315 aquarel·les, dibuixos i obra gràfica de més de 30 artistes.