Francis Fukuyama
De Viquip??dia
Francis Fukuyama (Chicago, 27 d'octubre de 1952) ??s polit??leg estatunidenc.
Fukuyama, d'origen japon??s, ??s membre del Consell Presidencial sobre la Bio??tica i catedr??tic Bernard L. Schwartz d'Economia Pol??tica Internacional en la Universitat Johns Hopkins en Washington, DC.
Taula de continguts |
[edita] La fi de la Hist??ria i l'??ltim home
Fukuyama ??s conegut sobretot per haver escrit el controvertit llibre La fi de la Hist??ria i l'??ltim home de 1992, en el qual defensa que la Hist??ria humana com lluita entre ideologies ha concl??s, ha donat inici a un m??n basat en la pol??tica i economia neoliberal que s'ha imposat a les utopies despr??s de la fi de la Guerra Freda. Inspirant-se en Hegel i en algun dels seus exegetes del segle XX, com Alexandre Koj??ve, afirma que el motor de la hist??ria, que ??s el desig de reconeixement, el thimos plat??nic, s'ha paralitzat en l'actualitat amb el frac??s del r??gim comunista, que demostra que l'??nica opci?? viable ??s el liberalisme democr??tic, que es constitu??x aix?? en l'anomenat pensament ??nic: les ideologies ja no s??n necess??ries i han estat substitu??des per la Economia. Estats Units seria aix?? l'??nica realitzaci?? possible del somni marxista d'una societat sense classes.
Per?? aix?? no significa que ja no succeiran m??s coses a trav??s de la hist??ria: la hist??ria generalment va determinada per la ci??ncia i aquesta no ha trobat encara els seus l??mits; en l'actualitat seria el torn de la biologia, i els descobriments que es facin actualment en aquesta ci??ncia determinaran el futur.
Alguns consideren que Fukuyama ??s un humanista que creu en la cultura, la ci??ncia i la Il??lustraci?? com base moral capa?? de despla??ar a la religi??, i que a trav??s dels drets humans universals es pot arribar a uns deures humans igualment universals.
[edita] Membre fundador dels neocons
No obstant aix?? va ser l'impulsor del cridat Projecte per al Nou Segle Americ??, exposat durant la presid??ncia de Clinton i considerat com un dels nuclis de pensament dels neoconservadors, especialment en pol??tica exterior. Va ser un dels signants fundacionals juntament amb Cheney, Wolfowitz, Rumsfeld o Lewis Scooter Libby, molts d'ells d'import??ncia vital en l'actual govern del president republic?? George W. Bush.
En 1998, Fukuyama va signar, al costat d'alguns dels anteriors i a uns altres com Robert Kagan, Richard Perle William Kristol o John Bolton, una carta al president dem??crata Clinton a favor d'una segona guerra contra Iraq, que despr??s fructificaria en la Segona Guerra del Golf per part del nou govern republic??.
En un dels seus ??ltims llibres, "La construcci?? de l'Estat. Cap a un nou ordre mundial en el segle XXI", (2004) descriu com la majoria dels pa??sos s'estan adaptant a la democr??cia liberal, fusionant-la amb alguns dels costums forans. Examina algunes possibles f??rmules perqu?? l'evoluci?? d'aquesta nova pol??tica i economia neoliberal no sigui un frac??s. Defensa doncs l'enfortiment de les institucions estatals en els pa??sos pobres com principal repte estrat??gic de les democr??cies en el segle XXI.
[edita] Abandona el corrent neocon
Durant els anys posteriors, es va mostrant m??s cr??tic contra la nova pol??tica exterior i es va distanciant. En un recent article del peri??dic brit??nic The Guardian, on parla del seu pr??xim llibre After the Neocons: America at the Crossroads (Despr??s del Neocons: Am??rica en una cru??lla) es desmarca finalment amb cr??tiques molt dures al corrent neocon: "Neoconservatism has evolved into something I can no longer support" (El neoconservadurisme ha evolucionat en alguna cosa a qu?? jo ja no puc donar suport). La seva radical discrep??ncia ??s en l'unilateralisme que est?? practicant la pol??tica nord-americana i en l'acci?? pol??tica en l'Orient Mitj??.
[edita] Llibres
- La fi de la Hist??ria i el darrer home (The End of History and the Last Man, 1989), 1992
- Trust: The Social Virtues and the Creation of Prosperity, 1995
- The Great Disruption: Human Nature and the Reconstitution of Social Order, 1999
- Our Posthuman Future: Consequences of the Biotechnology Revolution, 2002
- State-Building: Governance and World Order in the 21st Century, 2004
- After the Neocons: America at the Crossroads, 2006