[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc Soler i Rovirosa - Viquipèdia

Francesc Soler i Rovirosa

De Viquipèdia

Francesc Soler i Rovirosa (Barcelona 1836-1900) fou un pintor i escenògraf català.

Va estudiar dibuix en l'Escola Llotja de Barcelona. Va viatjar per França, Bèlgica i Regne Unit i va tenir la seva residència en París durant set anys, on va treballar en els tallers del pintor-escenògraf Cambon. Torna a la seva ciutat en 1868 , on amb gran èxit va pintar sis decorats per a l'estrena, en l'any 1870, de l'òpera Don Carlos de Verdi, en el Gran Teatre del Liceu.

Va conèixer al coreògraf Ricard Moragas i va sorgir la col·laboració entre ambdós, van fer diverses obres en òperes i balls, per a teatres de Espanya, Puerto Rico i Cuba.Amb preferència es va dedicar al decorat per a obres wagnerianas.

Va renovar l'escenografia espanyola fins a llavors italianitzant, cap al realisme. Va introduir la innovació d'apagar les llums de la sala durant les actuacions. En l'any 1930 se li va rendir un homenatge amb la inauguració d'un monument a Barcelona realitzat per l'escultor Frederic Marès i Deulovol.

[edita] Obra

  • De la seva obra existeix una magnífica col·lecció d'esbossos que es conserven en l'Arxiu de l'Institut del Teatre de Barcelona.
  • En el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, guarden diversos treballs d'ell.
  • Vista del Port de Barcelona (2,18 X 7,30 metres) Museu Marítim de Barcelona.
  • Té dedicada una Sala del Museu d'Art Escènic de Barcelona.

[edita] Enllaços externs

[edita] Bibliografia

Pere i Maria Àurea Català i Roca (1973), 50 Monuments Barcelonins, Barcelona, Caixa d'Estalvis Sagrada Familia. ISBN 84 300 5901 6