[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fes - Viquipèdia

Fes

De Viquipèdia

Fes
Fās فـاس
Localització
Fes (Morocco)
Fes
Fes
Localització de Fes al Marroc
Porta de Bab Bou Jeloud a Fes
Porta de Bab Bou Jeloud a Fes
Estat
• Regió
• Província
Marroc Marroc
Fes-Boulemane
Fes-Saïss
Superfície km²
Altitud 217 m
Població (2004)
  • Densitat
946.815 hab.hab/km²
Coordenades 34° 3′ N, 5° 0′ OCoordenades: 34° 3′ N, 5° 0′ O
Zona horària +0

Fes ( فـاس [Fās] en àrab, Fès en francès) és la tercera ciutat més gran del Marroc, després de Casablanca i Rabat, amb una població de 940.000 habitants.

Es troba a la regió de Fes-Boulemane. És una de les quatre ciutats anomenades imperials, juntament amb Marràqueix, Meknès i Rabat. Sovint se la considera centre espiritual del Marroc. La universitat més antiga del món es va obrir en aquesta ciutat el 859.

Fes gaudeix d'un clima més aviat continental, amb hiverns bastant freds i secs, a causa de la proximitat de les muntanyes del Rif i del Atles Mitjà.

Fundada el segle IX per Idris II, Fes acull la Medina més antiga del Marroc i una de les més grans de tot el Magreb, declarada Patrimoni de la Humanitat des de 1981. La ciutat, dividida en tres zones clarament diferenciades, conserva tradicions perdudes ja al món occidental com l'adobat de pells de forma artesanal, una feina que es realitza de la mateixa forma des de fa segles.

En realitat, Fes són tres ciutats en una. La ciutat nova, fundada pels francesos el 1920, Fes-el-Bali[1] (Fes la Vella), la medina més antiga de la ciutat, i Fes-el-Jedid (Fes la Nova), una ampliació de la metròpoli anterior, realitzada sota la dinastia dels benimerins el segle XIII. Fes-el-Bali és un laberint medieval amb més de 9.400 carrers. Els diferents gremis professionals que hi coexisteixen es distribueixen en diferents barris segons l'especialitat que exerciten, existint el barri dels artesans, el dels terrissers, forjadors, sastres... del món àrab contemporani només els socs del Caire i Damasc superen els de Fes-el-Bali.

A més d'haver-se convertit en un dels principals reclams turístics de la ciutat, el barri dels adobadors subministra la matèria primera per als clàssics articles de marroquineria que donen fama internacional a aquest país. És una de les zones més famoses i visitades de Fes, ja que s'hi troben les cèlebres adoberies on s'hi fa tot el procés de transformar les pells animals en productes de marroquineria. A tot el Marroc només hi ha dues ciutats (Fes i Tetuan) on es practiquin aquestes tècniques d'adobar i tintar les pells sent el de la Medina de Fes el més conegut.

L'adoberia d'Al-Chauara és la més important de la ciutat. Al voltant d'un pati central, on es disposen nombroses fosses de maó, se situen els tallers on es processen les pells. Els adobadors s'introdueixen a les fosses de diversos colors per remullar, rentar i fregar les pells.

Taula de continguts

[edita] Història

La medina de Fes fou el lloc on Moulay Idris II va arribar al final de segle VIII per acabar l'obra del seu pare: la creació del Regne Marroquí. La medina de Fes és un entorn natural ric i divers, amb rius i fonts d'aigua abundants, amb abundància d'argila, de calcària i de guix, de boscos de cedres i roures de l'Atles Mitjà, de terres fèrtils i generoses, amb un clima sec. En resum, el necessari per construir una ciutat com Fes. Però, calien homes per fer-ho, els primers eren aquells que havien rebut Moulay Idris: els berbers.

Vista panoràmica de la medina de Fes des de la ronda sud
Vista panoràmica de la medina de Fes des de la ronda sud

[edita] Llocs d'interès

Adobat de pells a Fes
Adobat de pells a Fes

[edita] Portes

[edita] Referències

  1. Transcripció segons apareix a Marroc i Egipte de Jaume Mestres. 2004. Columna Edicions. Pàg. 41. ISBN 84-664-0463-5


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Fes