Mellah de Fes
De Viquip??dia
El Mellah de Fes ??s el barri jueu m??s important i m??s antic del Marroc, establert el 1438, durant l'??poca de fanatisme religi??s animat per la dinastia dels Almohades.
El nom de mellah prov?? probablement de la veu ??rab per a "sal", referit al terreny sobre el qual va cr??ixer el districte, i ha donat nom a tots els barris jueus posteriors del Marroc. Pot referir-se a terreny salat o inapte per a l'agricultura. Una explicaci?? m??s horrible podria ser que els jueus tenien la poc envejable missi?? de salar els caps dels opositors al r??gim abans que les mateixes fossin exposades a la pla??a del mercat.
El sult??, desitj??s de protegir les poblacions jueves de la ciutat, els hi va fer construir un barri reservat a Fes el-Jedid, prop del palau reial de Fes. Els jueus preferien romandre dins del recinte emmurallat que envolta el palau perqu?? en temps de desordres la poblaci?? assaltava el seu barri per saldar amb m??todes expeditius els deutes que gaireb?? tots mantenien amb ells.
Dins el mellah hi ha la sinagoga Em Habanim, constru??da el 1927 i renovada el 1932. ??s rectangular, i la tev?? es troba a la paret oriental. L'arca, pel que sembla, era m??bil. L'edifici est?? habitat avui per fam??lies musulmanes. La sinagoga Sadoun ??s una de les m??s luxoses del Marroc, comparable en l'estil a Em Habanim. Les parets estan totalment cobertes d'estuc, i les finestres tenen plafons de vidre acolorit.
A la mellah de Fes hi ???van viure varies dinasties de jueus, els Danan, les sefardites o els Abensour, i crearen un important centre per a la interpretaci?? del Talmud. Van deixar un enorme patrimoni del que avui amb prou feines en queda res.
Amb mercats, tallers, escoles, sinagogues i un cementiri inmens, el barri va florir i va proporcionar a la comunitat jueva una f??rria uni?? social i oportunitats per prosperar a l'escala social.
Actualment, els semites de Fes han abandonat la ciutat per instal??lar-se a Casablanca o han emigrat a l'estranger.
Des el punt de vista arquitect??nic, ??s molt diferent als barris musulmans amb edificis m??s alts i estrets i amb menys espai entre ells. Els l??mits actuals el barri jueu els va fixar el sold?? alauita Mulay Yazid, i com que l'espai disponible era petit, els seus habitants es van veure obligats a construir cases de dues altures a l'entorn de diminuts patis, amb un espai per als despla??aments molt redu??t.