Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Madrassa Bou Inania de Fes - Viquip??dia

Madrassa Bou Inania de Fes

De Viquip??dia

Un angle del pati amb el minaret
Un angle del pati amb el minaret

La madrassa Bou Inania (en ??rab ?????????????? ?????? ???????????? ????????) ??s una madrassa edificada a Fes, al Marroc, entre 1350 i 1355 per al sult?? Abou Inan Faris (r. 1348-1358), sota la dinastia dels mar??nides. ??s l'??nica madrassa de la ciutat que compta amb un minaret, i confrontava tamb?? botigues per permetre el seu finan??ament, aix?? com vastes latrines, que testimonien el seu car??cter p??blic. En efecte, la madrassa funcionava com a escola i com a mesquita del divendres. Ara ??s un reclam tur??stic i ??s un dels pocs edificis religiosos isl??mics marroquins oberts als no-musulmans.

[edita] Arquitectura

La sala d'oracions
La sala d'oracions

La madrassa estava situada a la ciutat, en un barri que feia d'uni?? entre la vella ciutat i les noves construccions mar??nides. El pl??nol general ??s irregular, a conseq????ncia de l'empla??ament, per?? s'hi respecte una certa simetria. L'entrada principal porta a un gran pati central, sobre el qual s'obren dues sales m??s petites aixoplugades per c??pules de fusta.

Al fons del pati, hi ha una sala d'oraci?? composta de dues naus paral??leles a la qibla. Implica un ??nic mirhab, que surt del mur, i quatre columnes d'??nix. Aquesta sala ??s coberta per dues voltes de fusta.

Al voltant d'aquest complex principal es despleguen les cel??les dels estudiants, accessibles a partir del vest??bul d'entrada via passadissos estrets.

Com en tota construcci?? mar??nida, la decoraci?? ??s particularment rica i fina. Tres materials s??n utilitzats majorit??riament: l'estuc, treballat en muqaranas, que adorna els arcs i els n??nxols, la fusta esculpida amb motius complexos d'estrelles, o formant una imponent cornisa, i el mosaic en els revestiments.

???La fa??ana de la madrassa ha conservat un exemplar excepcional i molt complex de rellotge d'aigua, un sistema que permetia sobretot con??ixer amb precisi?? les hores de preg??ria. Va ser constru??da per Abu Said (r. 1310-1331) i restaurada per Abu Inan Faris.