[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ferran Valls i Taberner - Viquipèdia

Ferran Valls i Taberner

De Viquipèdia

Ferran Valls i Taberner (Barcelona 1888 - 1942) fou un advocat, polític i historiador català. Es doctorà en dret i filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona i amplià estudis a París. El 1914 ingressà al cos d'arxivers i bibliotecaris, i fou adscrit a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i el 1920 ingressà a l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Donà classes d'història als Estudis Universitaris Catalans, col·laborà a la Revista Jurídica de Catalunya, impulsà la creació de la biblioteca del Col·legi d'Advocats de Barcelona i el 1918 fou membre adjunt de l'Institut d'Estudis Catalans.

Políticament va pertànyer a la Lliga Regionalista i fou diputat provincial de Barcelona el 1921. Durant la Dictadura de Miguel Primo de Rivera fou empresonat i exiliat a Morella amb altres membres de la junta del Col·legi d'Advocats de Barcelona, però en proclamar-se la Segona República Espanyola adoptà una actitud hostil al catalanisme. Tot i així fou diputat per la Lliga al Parlament de Catalunya a les eleccions de 1932 i a les Corts Espanyoles el 1935, alhora que dirigia l'Arxiu de la Corona d'Aragó i la Biblioteca Universitària de Barcelona. En esclatar la guerra civil espanyola es refugià a Roma i passà més tard Burgos, donant total suport a Francisco Franco. Formà part de la missió cultural de propaganda que Franco envià a l'Amèrica del Sud el 1937.

El 1939 tornà a Barcelona, on fou nomenat catedràtic d'història universal de la universitat de Barcelona, president de l'Acadèmia de Bones Lletres, de l'Ateneu Barcelonès i de l'Escola de Bibliotecàries i director de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. També es dedicà des de La Vanguardia a atacar el catalanisme i a cantar les excel·lències del nou règim. És pare de l'economista Lluís Valls-Taberner i Arnó.

[edita] Obres

  • Texts de dret català (1913-1920)
  • Els usatges de Barcelona (1919) amb Ramon d'Abadal i de Vinyals
  • Les genealogies de Roda o de Meià (1920)
  • Història de Catalunya (1922-1923) amb Ferran Soldevila
  • Estudis d'història jurídica catalana (1929)
  • Les Notes sobre el "Consolat de Mar" (1929)
  • La cour comtale barcelonaise (1935)
  • Reafirmación espiritual de España (1939)

[edita] Enllaços externs