[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arxiu de la Corona d'Aragó - Viquipèdia

Arxiu de la Corona d'Aragó

De Viquipèdia

L'Arxiu de la Corona d'Aragó a la plaça del Rei de Barcelona
L'Arxiu de la Corona d'Aragó a la plaça del Rei de Barcelona

Arxiu General de la Corona d’Aragó o Arxiu de la Corona d’Aragó. El nom original era Arxiu Reial de Barcelona, però després de l'ocupació borbònica de Catalunya fou canviat pel d'Arxiu de la Corona d'Aragó. Aquest arxiu és un dipòsit documental de l'antiga Cancelleria Reial de la Corona d'Aragó, al qual han estat units uns altres fons històrics, instal·lat a Barcelona per ordre de Jaume II el 1318, en un nou edifici vora l'Estació del Nord. Fins el 1993 estigué situat al casal, del segle XVI, destinat al lloctinent i a la seva cort judicial. L'arxiu conté les seccions separades següents: Arxiu Reial; Consell d’Aragó, creat el 1494; processos, des del segle XVI; Generalitat de Catalunya, fons iniciat al segle XIV; clerecia secular i regular, procedent d'institucions suprimides. El document més antic és del 844. La incorporació a l'antic arxiu reial de nombrosos fons d'altres procedències han convertit l'Arxiu General de la Corona d'Aragó en un dipòsit general de documentació antiga, especialment després del 1939. Els darrers anys, la transferència per compra o donació de nous fons medievals o contemporanis, ha convertit els 3.000 m lineals de documentació comptabilitzats el 1961 en 15.000. La titularitat de l'Arxiu correspon a l'Estat espanyol però la gestió ha estat reclamada per diversos governs autonòmics els territoris dels quals formaren part de la Corona.

Entre els seus directors destaca Pròsper de Bofarull i Mascaró (1814-1849) qui va fer una gran tasca de reorganització de l'Arxiu després de dècades d'oblit.

El 20 de gener de 2007 els presidents de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i l'Aragó, acompanyats de la ministra de Cultura de l'Estat espanyol, van escenificar la constitució del Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. A partir d'aquesta data, els quatre governs de l'antic regne d'Aragó tindran la mateixa representació. L'acte es va fer al Palau del Lloctinent de Barcelona, que es va rehabilitar per aplegar novament l'Arxiu.

[edita] Anys de reivindicació

La constitució, al gener del 2007, del patronat posa punt final a més de dos dècades de reivindicació, ja que les primeres gestions per a fer-ho possible van començar l'any 1981. Fins aquesta data l'Arxiu era gestionat exclusivament per la Generalitat de Catalunya. En endavant hi tindran representació els quatre governs.

El govern espanyol va aprovar les condicions constituents del patronat de l'Arxiu. Es va acordar que el patronat serà presidit per el/la ministre/a de Cultura de l'Estat espanyol i tindrà dues vice-presidències: l'una, l'ocuparà un càrrec de l'executiu espanyol i, l'altra, un dels consellers de Cultura (que es rellevaran cada any). Amb el patronat es vol millorar la conservació del fons i facilitar la investigació històrica i la projecció de la institució. Coordenades: 41° 23′ 43.68″ N 2° 11′ 15.01″ E