[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Falcó pelegrí - Viquipèdia

Falcó pelegrí

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Falcó pelegrí

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Aves
Ordre: Falconiformes
Família: Falconidae
Gènere: Falco
Espècie: F. peregrinus
Nom binomial
Falco peregrinus
Tunstall, 1771

El falcó pelegrí (Falco peregrinus) és un falcó de dimensions mitjanes, com ara un corb gros: 380-530 mil·límetres de llargària. El nom en català, i també el científic, fa referència que algunes poblacions són migratòries. Té una envergadura d'un metre aproximadament. El mascle pesa uns 570-710 grams; les femelles més grans pesen entre 910-1190 grams.

El seu reclam és un "ca-yac" repetitiu a la zona del niu, i el seu senyal d'alarma una mena de "kek-kek-kek-kek" agut. Les seves preses solen ser aus, de grandària variable entre petits passeriformes fins a coloms i fins i tot ànecs, que captura llançant-se en picat i copejant-les amb les urpes a les ales, arribant a una velocitat de més de 300 km/h (200 millas/h). Caça sempre preses en vol, doncs si aquestes es trobèssin posades, el falcó segurament s'estavellaria contra el terra.

Cria en sortints rocosos, costats de roca o penya-segats, en tots els continents excepte la Antàrtida. S'ha vist alguna migració hivernal, però les poblacions menys septentrionals solen ser sedentaries.

[edita] Au periurbana

És un au que s'ha adaptat a la vida en grans ciutats, com s'ha comprovat en Madrid i en Nova York. Des dels anys 70 s'usa en el madrileny Aeroport de Barajas per a espantar als coloms, teuladins, sisons, fredelugues, torlits i altres aus que podrien causar accidents en estavellar-se amb els avions. Aquesta iniciativa va ser empresa gràcies al naturalista Félix Rodríguez de la Fuente després de l'accident provocat per la col·lisió d'un avió amb un sisón a Madrid. Així mateix, Barcelona compta des de 1999 amb un projecte per a re-introduir el pelegrí a la zona urbana per a controlar la població de coloms en aquesta ciutat. Aquesta mesura no ha estat efectiva, però el que si ha aconseguit la re-introducció d'una espècie a sól urbà.

El falcó pelegrí és la criatura més veloç sobre el planeta, que pot superar els 300 quilòmetres quan caça volant en picat.

[edita] Varietats

Es coneixen moltes subespècies de falcó pelegrí:

  • Falco peregrinus, que habita l'oest d'Euràsia.
  • F. peregrinus var. anatum, que es pot trobar a les muntanyes rocalloses.
  • F. peregrinus var. brookei, del sud d'Europa, al Caucas.
  • F. peregrinus var. calidus, engendra a l'Àrtic a la tundra d'Euràsia, és una au migratòria que viatja fins al sud del Sahara.
  • F. peregrinus var. ernesti, que es pot trobar a Nova Zelanda.
  • F. peregrinus var. macropus, una au d'Austràlia.
  • F. peregrinus var. madens, engendra al les Illes del Cap Verd.
  • F. peregrinus var. pealei, del Nord-est del Pacífic, a Nord Amèrica.
  • F. peregrinus var. peregrinator, del Sud d'Àsia.
  • F. peregrinus var.tundrius, de la tundra àrtica de Nord Amèrica.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Falcó pelegrí
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies