[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Eunomi - Viquipèdia

Eunomi

De Viquipèdia

Eunomi (Eunomius, Εὐνόμιος) fou un religiós grec nascut a Dacora a Capadòcia, deixeble d'Aeci, un seguidor d'Arri o Ari. Va introduir al arrianisme els seus propis punts de vista i va fundar la secta dels eunomians (Enomiani o Anomoei) que negava la igualtat entre el Pare i el Fill i a més en negava també la similitud (ὁμοιότης).

Fou diaca d'Antioquia el 360, i després va succeir a Eleusi com a bisbe de Cízic, però al cap d'uns mesos fou deposat per odre de l'emperador Constanci II i expulsat de la ciutat.

Sota Julià l'Apòstata i sota Jovià, va viure a Constantinoble; en el regnat de Valent va anar a Calcedònia, però fou denunciat per l'emperador per albergar a casa seva a Procopi, i fou enviat exiliat a Mauritània. Tot i així, quan va arribar a Mursa a Il·líria, fou cridat per l'emperador.

Més tard fou exiliat altre cop per Teodosi I el Gran a un lloc anomenat Halmiris a Mèsia, a la vora del Danubi, lloc que fou ocupat pels bàrbars i va ser enviat a Cesarea a l'Àsia Menor. Contrari al popular bisbe Basili de Cesarea, fou odiat pels habitants de aquesta ciutat.

Finalment va poder tornar a la seva vila natal de Dacora on va viure la resta de la seva vida i on va morir ja vell el 394. Eutropi Patrici va ordenar portar el seu cos a Tiana on va quedar a càrrec dels monjos, per evitar que fos portat a Constantinoble pels seus seguidors per enterrar-lo jut amb el seu mestre Aeci. Un edicte imperial va ordenar la destrucció de les seves obres.

El seu seguidor Filostorgi, va escriure un elogi d'Eunomi. [Foci] i Sòcrates (que foren els seus enemics), en canvi el critiquen en el seu estil literari i diuen que es repetia excesivament.

Va escriure diverses obres contra la fe ortodoxa però foren destruïdes i només reculls compilats pels seus enemics han arribat als nostres dies. Obres seves foren:

  • 1. Comentari de l'Epístola al romans, en 7 llibres
  • 2. Epístoles,
  • 3. Exposició de fe (383) que es conserva
  • 4. Ἀπολογητικός (Apologètiques, Apologetikos, defensa de les doctrines eunomianes)
  • 5. Ἀπολογίας Ἀπολογία,