[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Erasme de Rotterdam - Viquipèdia

Erasme de Rotterdam

De Viquipèdia

Erasme de Rotterdam
Erasme de Rotterdam

Desideri Erasme de Rotterdam o en llatí Desiderius Erasmus Roterodamus (27 d'octubre de 1466 (probablement) - 12 de juliol de 1536) va ser un erudit, teòleg i escriptor neerlandès en llengua llatina.

Enviat a Deventer per a cursar estudis, va prendre les ordres menors i va continuar la seua formació a la col·legi de Montaigu (1495), a París. Més tard, després d'una estada a Oxford (1498), va tornar a França i va publicar l'Adagiorum chiliades (1500), seguits de l'Enchiridion militis christiani (1504). El 1506 va marxar a Bolonya, va viatjar per Itàlia i va residir un any a Roma. Va ser rebut a Londres per Thomas More el 1509 i allí va compondre l'obra Encomium moriae (1509-1511).

Va estar relacionat amb les figures més destacades del seu temps, des dels pontífexs Juli II i Climent VII fins a Martí Luter; la seua crítica lliure li va reportar l'enemistat de catòlics i de protestants. Va refusar les tesis luteranes que negaven el lliure albir humà en el seu tractat De libero arbitrio diatribe sive collatio (1524). Abans, el 1518, van aparèixer els seus Colloquia familiaria (edició definitiva de 1533), algunes proposicions de la qual van ser censurades per la Cúria romana mitjançant la Sorbona.

El seu ideal de tolerància general i d'educació moral el van convertir en precursor de determinades formes espirituals modernes; els seus esforços per mantenir-se en el si de l'Església el van portar a repudiar la Reforma, i fins i tot el corrent humanista que ell mateix representava. A Espanya va exercir una gran influència mitjançant una selecta minoria, com Alfonso o Juan de Valdés, J. de Vergara, El Arcediano de Alcor, A. de Virués. El 1559 Pau IV va prohibir totalment la difusió de l'obra erasmista, tant els escrits polèmics com els satírics.

[edita] Obres destacades

Podeu trobar més informació en
els projectes germans de Wikimedia:
Commons
Commons.
Commons
[{{localurl:Commons:Category:{{{Commonscat}}}|uselang=ca}} Commons].
Viccionari
Viccionari.
Viquidites
Viquidites.
Viquiespècies
Viquiespècies.
Viquillibres
Viquillibres.
Viquinotícies.
Viquitexts
Viquitexts.
Viquiversitat
Viquiversitat.
  • Adagiorum chiliades (1500)
  • Enchiridion militis christiani (1504)
  • Encomium moriae (1509-1511)
  • De libero arbitrio diatribe sive collatio (1524)
  • Colloquia familiaria (edició definitiva de 1533)