[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Enric II de Navarra - Viquipèdia

Enric II de Navarra

De Viquipèdia

Enric II de Navarra
Enric II de Navarra
Escut d'armes del Regne de Navarra durant la dinastia Albret
Escut d'armes del Regne de Navarra durant la dinastia Albret

Enric II de Navarra ( Sangüesa, Navarra 1513 - Pau 1555 ), rei de Navarra i comte de Foix i Bigorra i vescomte de Bearn i Marsan (1517-1555).

[edita] Orígens familiars

Fill dels reis de Navarra Joan III Albret i Caterina I de Navarra, nasqué el 24 d'abril de 1503.

[edita] Ascens al tron navarrès

El 1517, a la mort de la seva mare, va recollir la seva herència i no va tardar a iniciar negociacions amb Carles I per la restitució completa del Regne de Navarra, a Noyon el 1516, i a Montpeller el 1518, sense èxit, fins que el 1521 va decidir anar a la guerra i va obtenir el suport del rei de França. Tropes franceses enviades pel rei Francesc I de França, on destacaven les comandades per Andreu de Lesparre, van entrar a Navarra i van ocupar Pamplona però els ocupants, en lloc de fer-ho en nom d'Enric II, ho feren pel rei de França. Els navarresos es van oposar als francesos. Les tropes franceses van ser derrotades a Logronyo i Noain al juny del 1521 i els castellans van vèncer a Esquirós i van entrar a Pamplona, conquerint altre cop l'Alta Navarra, si bé la Baixa Navarra (la part mes enllà dels Pirineus, i situada avui en dia en territori fracès) fou evacuada per motius de seguretat i en aquesta part és on va conservar el títol Enric II.

Es va construir a la Baixa Navarra la fortalesa de Navarrenx, per fer front a un eventual atac castellà i es van plantejar opcions diplomàtiques, com el casament de la filla i hereva d'Enric, Joana, amb Felip, fill i hereu de Carles I, opció que va fracassar per l'oposició del rei de França.

El 1525, combatent per França, fou fet presoner a Pavia, però es va poder escapar.

[edita] Núpcies i descendents

El 24 de gener de 1527 es va casar a Saint-Germain-en-Laye, prop de París, amb Margarida d'Angulema, filla de Carles I d'Angulema i Lluïsa de Savoia, i germana de Francesc I de França. D'aquesta unió nasqueren:


Va morir a Pau el 29 de maig de 1555 i el va succeir la seva filla Joana III de Navarra, coneguda per Joana d'Albret.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Enric II de Navarra
Precedit per:
Caterina I
Rei de Navarra
15171555
Succeït per:
Joana III