[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Embarcació - Viquipèdia

Embarcació

De Viquipèdia

Un rai
Un rai
Imatge d'una embarcació a un tomba egípcia
Imatge d'una embarcació a un tomba egípcia
Un grna veler
Un grna veler
Un petit veler
Un petit veler

Una embarcació o una nau és qualsevol construcció capaç de surar i de desplaçar-se per sobre de l'aigua gràcies a un sistema de propulsió. S'utilitza per al transport de persones o coses i per a desenvolupar activitats com la pesca o esports com la vela o el caiac. Les embarcacions poden ser grans o petites, de qualsevol material (fusta, metall, plàstics, ...) I propulsades per diversos sistemes (tracció humana per rems, vent, motors, ...). L'aigua sobre la que es mouen pot ser la de llacs, rius, mars, etc.

La invenció de les embarcacions cal situar-la al neolític, les primeres naus que van travessar les aigües eren utilitzades per a la caça i la pesca. Al simple tronc li degueren seguir les embarcacions fetes amb joncs o canyes. Les piragües més antigues (d'uns 10.000 anys) descobertes a les excavacions arqueològiques van ser tallades amb eines de pedra a partir de troncs d'arbres reïnosos.

Les embarcacions han estat presents a la vida dels homes des de ben antic, han estat indispensables per al transport i el comerç, la pesca, les guerres i les conquestes, les grans exploracions, les colonitzacions, la difusió de la cultura, dels coneixements i de les malalties.

Qualsevol embarcació compren una sèrie d'elements constitutius que acostumen a ser presents independentment de la mida. Un casc, normalment sòlid, que assegura que pugui surar sobre l'aigua i que de vegades pot ser tancat per la part superior; un sistema de propulsió i sovint un sistema direccional.

[edita] Tipus d'embarcacions