[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rai - Viquipèdia

Rai

De Viquipèdia

Rai pel riu Gállego
Rai pel riu Gállego

El rai és una balsa feta de troncs de fusta, per transportar-los riu avall per les aigües navegables, des dels boscos d'explotació fustaire fins als punts de càrrega per al seu transport o fins on es trobessin les serradores.

Els rais sorgeixen en els temps en què els accessos per terra als boscos fustaires d'alta muntanya eren molt complicats, amb el que era molt més fàcil portar-los pel propi riu fins un lloc més propici per a la seva distribució.

Els rais són típics del Pirineus, per conduir els troncs des de l'alta muntanya fins a les valls al sud dels Pirineus. Normalment els troncs s'acumulaven a les vores del riu, esperant la primavera en què el curs és més gran i la conducció més fàcil, i llavors s'organitzaven grans transports. Avui en dia es conserva la tradició dels rais a tall de festes de diferents pobles de la zona pirenaica com Burgi, Aínsa, El Pont del Claverol i Coll de Nargó, totes en els mesos de primavera. També hi ha museus com el "Museu del Rai" al poble navarrès de Burgui. el "Museu de la Navata" a Aínsa (Osca) o el "Museu dels Raiers" en El Pont del Claverol (Lleida).