[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Don Benito - Viquipèdia

Don Benito

De Viquipèdia

Don Benito
Escut de Don Benito
(En detall)
Municipi d'Extremadura
Estat
• CCAA
• Província
• Comarca
• Partit Judicial
Espanya
Extremadura
Província de Badajoz
Vegas Altas
Don Benito
Gentilici dombenitense
Predom. ling. Castellà
Superfície 644 km²
Altitud 280 m
Població (2007)
  • Densitat
34.540 hab.
53,63 hab/km²
Coordenades 38° 57′ N, 5° 51′ OCoordenades: 38° 57′ N, 5° 51′ O
Formació
Fundació
 
Segle XV
Sistema polític
Nuclis
• Alcalde:

1
Mariano Gallego (PP)
Codi postal 06400
Festa major Feria Grande (6 i 9 de setembre])
Patrona de Don Benito La Velá (12 d'octubre)
Web

Don Benito és una ciutat d'Extremadura, dintre de la província de Badajoz. Forma una conurbació amb la veïna Villanueva de la Serena creant un nucli urbà amb influència regional.

[edita] Situació

Està emplaçat al nord de la província, a 112 quilòmetres de la capital. Amb Villanueva de la Serena és la capital de la comarca de las Vegas Altas. Durant els anys 90 es va construir una autovia que comunica amb Villanueva, apropant ambdues ciutats i formant actualment un únic nucli urbà.

[edita] Història

Es va fundar al segle XV, per famílies procedents de Medellín. El nom de la població prové del llaurador que la va fundar.

Al estar situada a la riba del riu Guadiana, aviat va crèixer gràcies a l'agricultura i la ramaderia, expandint-se ràpidament durant els segles XV i XVI.

Va esdevenir vil·la el 1737. Durant la Guerra del Francès va esclatar una batalla als camps entre Don Benito i Medellín, morint milers de civils de la zona.

El 1856 va conseguir el títol de Ciutat, concedit per Isabel II, després d'haver estat escollit cap de Partit Judicial i desenvolupar una important indústria agrícola.

Avui és un important centre industrial i comercial dins de la regió agrícola de Las Vegas Altas i La Serena. Hi predomina l'industria relacionada amb la manufactura dels tomàquets cultivats a la riba del Guadiana.


[edita] Monuments i edificis

  • Plaza de España: plaça situada al centre urbà, amb una extensió de 600 metres quadrats aproximadament. Al centre, substituint una antiga font tradicional, hi ha un conjunt escultòric d'Enrique Pérez Comendador, titulat Monumento al agua y la tierra (Monument a l'aigua i la terra). Al seu interior s'hi troben versos de la poesia dedicada al riu Guadiana, escrit pel metge i humanista Don Celestino Vega. Al costat oriental de la plaça s'hi troba l'esglèsia de Santiago Apóstol, d'estil renaixentista, remodelada el 1965.
  • Esglèsia de Santiago: esglèsia dels segles XVI i XVII. La seva façana és d'estil barroc i el seu interior d'estil gòtic-renaixentista. Va ser declarada Bé d'interés cultural per la Junta de Extremadura, i és considerada un dels monuments més emblemàtics de la localitat.
  • Esglèsia de San Sebastián: és l'edifici religiós més antic de la ciutat. Als seus origens va ser una ermita dedicada a Sant Sebastià i Sant Fabià. Està situada a l'indret més elevat de la ciutat, damunt d'un turó.
  • Ermita de las Cruces: ermita situada a set quilòmetres de la ciutat, al vessant nord de la Sierra de Ortigas. S'hi troba la imatge de la Virgen de las Cruces (Verge de les Creus), patrona de la ciutat.