[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

DAB - Viquipèdia

DAB

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...
S'ha de millorar l'estil
El DAB, el DAB+ i el DMB globalment. (WorldDMBForum country profile)
El DAB, el DAB+ i el DMB globalment. (WorldDMBForum country profile)

El DAB (Digital Audio Broadcasting) és una tecnologia en desenvolupament per a la difusió d'àudio en format digital. Es tracta d'un sistema bastant robust dissenyat per a receptors tant d'ús domèstic com portàtils i, especialment, per a la recepció en mòbils; per a la difusió per satèl·lit i per a la difusió terrestre i que, a més de l'àudio, ens permet introduir dades.

Taula de continguts

[edita] Característiques

Eficiència en la utilització de l'espectre i la potència. S'utilitza un únic bloc per una xarxa nacional, territorial o local terrestre, amb transmissors de baixa potència.

Millores en la recepció. Mitjançant el sistema DAB es superen els efectes que la propagació multitrajecte, deguda a les reflexions en edificis, muntanyes, etc., produeix en els receptors estacionaris, portàtils, i mòbils, i es protegeix la informació davant interferències i pertorbacions. Aquestes millores s'aconsegueixen mitjançant la transmissió COFDM que utilitza un sistema de codificació per distribuir la informació entre un elevat nombre de freqüències.

Rang de freqüències de transmissió. El sistema DAB està dissenyat per poder funcionar en el rang de freqüències de 30 MHz a 3000 MHz.

Distribució. Es pot realitzar per satèl·lit i/o transmissions terrestres o de cable utilitzant diferents modes que el receptor detectarà automàticament.

Qualitat del so. És equivalent a la del Disc Compacte (CD). El sistema DAB utilitza un sistema de compressió del so anomenat MUSICAM per tal d'eliminar la informació no audible, aconseguint així reduir la quantitat d'informació a transmetre.

Multiplexat. El sistema DAB permet multiplexar diversos programes i serveis de dades per formar un bloc i ésser emesos junts. D'aquesta manera s'obté la mateixa superfície de servei per a tots ells.

Capacitat. Cada bloc té una capacitat útil d'aproximadament 1,5 Mbit/s, la qual cosa permet per exemple transportar 6 programes estèreo de 192 kbit/s cadascun, amb la seva corresponent protecció, i diversos serveis addicionals.

Flexibilitat. Els serveis poden estructurar-se i configurar-se dinàmicament. El sistema pot acomodar velocitats de transmissió d'entre 8 i 380 kbit/s, inclosa la protecció adequada.

Serveis de dades. A més del senyal d'àudio digitalitzat, en el múltiplex es transmeten altres informacions.

El canal d'informació. Transporta la configuració del múltiplex, informació dels serveis, data i hora, serveis de dades generals com radio-busca, sistema d'avís d'emergència, informació de trànsit, sistema de posicionament global, etc.

Les dades associades al programa es dediquen a la informació directament relacionada amb els programes d'àudio. Títols musicals, autor, text de les cançons en diversos idiomes, etc.

Serveis addicionals. Són serveis que van dirigits a un grup reduït d'usuaris, com per exemple: cancel·lació de targetes de crèdit robades, enviament d'imatges i textos a taulers d'anuncis electrònics, etc.

Pantalla. El receptor incorpora una pantalla a través de la qual es mostren informacions diverses.

Cobertures. La cobertura pot ser local, regional, nacional, i supranacional. El sistema és capaç d'afegir constructivament els senyals procedents de diferents transmissors en el mateix canal, la qual cosa permet establir xarxes de freqüència única per cobrir una àrea geogràfica determinada en la qual és possible utilitzar petits transmissors per tal de cobrir les zones d'ombra deixades pels mateixos.

[edita] Història

[edita] Naixement

DAB (Digital Audio Broadcasting) va aparèixer al 1994 i va ser creat per la Unió Europea de Radiodifusió i la Unió Europea a través del projecte Eureka 147. Per tant es un projecte europeu, tot i que d'altres països van estudiar el tema però amb les seves adaptacions del sistema. Per exemple, el cas dels EUA: van començar a crear el seu propi sistema, l'IBOC.

[edita] Primers moments a Europa

Els primers serveis de DAB s'inicien el setembre de 1995 al Regne Unit i a Suècia per la BBC i per la Swedish Broadcasting Corporation respectivament. Posteriorment han estat diversos estats federals alemanys els que han realitzat experiències de DAB.

Pel què fa a l'Estat Espanyol, la primera recepció en DAB es va fer a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, a la seva seu de Santander, l'estiu de 1996 i fruit de la cooperació entre l'empresa alemanya Blaupunkt i Radio Nacional de Espanya.

El desembre del mateix any Catalunya Ràdio promovia la primera experiència en DAB a Catalunya.

Em aquests moments hi ha a l'Estat Espanyol un fòrum de discussió destinat a reflexionar entorn la implantació del DAB en les diferents comunitats ibèriques.

[edita] Com funciona?

El sistema de transmissió de ràdio digital (Digital Audio Broadcasting, DAB) funciona combinant dues tecnologies digitals per tal de produir un sistema de transmissió radial eficient i molt solvent.

Per una banda tenim la tecnologia MUSICAM, un sistema de codificació que funciona descartant sons que no seràn percebuts per l'oient humà, com per exemple sons molt suaus els quals quedaràn emmascarats per d'altres de més baixos i que no són necessaris per a una bona emissió. Com l'MP3.

La segona tecnologia a la qual fèiem referència és COFDM (Coded Orthogonal Frequency Division Multiplex). Aquesta assegura el fet que el senyal sigui rebut de manera fiable fins i tot enmig d'un ambient amb moltes interferències. Utilitzant una relació matemàtica exacta, el senyal MUSICAM és dividit entre 1536 freqüències transportadores, així com en el temps. Aquest procés assegura que, fins i tot quan algunes de les freqüències transportadores es vegin afectades per interferències o el senyal es vegi pertorbat durant un curt període de temps, el receptor tingui sempre disponible el so original.

Les interferències que pertorben la recepció de senyals FM, causades normalment per edificis o pujols, són eliminades per mitjà de la tecnologia COFDM. Això significa que una mateixa freqüència pot ésser utilitzada en tot un país sense que sigui precís tornar a sintonitzar els receptors quan s'està viatjant.

Un Múltiplex de radio digital està format per 2.300.000 bits, els quals són utilitzats per transportar àudio, dades, i un sistema de protecció contra errors de transmissió. D'aquests, prop de 1.200.000 bits s'utilitzen pels serveis d'àudio i dades. Durant un dia, un nombre variable de bits pot ser assignat per cobrir cada servei.

Cada Múltiplex pot transportar una mescla d'emissions en estèreo o mono, així com serveis de dades. El nombre de programes depèn de la qualitat exigida en cadascun d'ells. Els serveis varien al llarg del dia depenent de la programació.

[edita] TPEG

El Departament de Viatges de la BBC està experimentant amb la tecnologia TPEG, un format que revolucionarà la informació de trànsit. Ve a ser un servei personal de viatge. Permet a la BBC transmetre més informació sobre viatges que si estiguéssim 24h parlant-ne per ràdio, però en cada receptor només apareixen les notícies de trànsit que interessen al propietari. És com tenir un presentador de notícies sobre trànsit amb l'usuari, el qual sap on va i li diu quina és la millor manera d'arribar-hi.

Aquest servei digital proporciona informació de trànsit amb el major detall possible o actualitzacions al minut d'informació d'accidents o embussos. Les dades ses poden facilitar en u ampli espectre de formats: text, pantalles, o veus sintetitzades. La informació també pot ser traduïda a diverses llengües.

[edita] Receptors

Evidentment la radio digital no podrem sintonitzar-la en els aparells que tenim en la actualitat. El receptor DAB, segons l'estàndard europeu, ha de permetre treballar en freqüències que van des dels 174MHz als 240 Mhz (en banda III) i entre 1452MHz i 1492MHz (en banda L). El receptor haurà de disposar d'una sortida d'àudio i segons els models i necessitats amb una sortida per a dades. Haurà de permetre detectar el mode de transmissió i commutar al mode de recepció corresponent. El codificador utilitzarà una freqüència de mostreig de 24 a 48Khz i haurà de permetre commutar entre les diferents trames de dades quan sigui necessari (segons les dades que es vulguin rebre o si ens estem movent). També a de permetre descodificar un programa d'àudio estèreo amb una taxa binaria de 256Kbit/seg. En cas de ser un servei xifrat (de pagament) el receptor, permetrà informar a l'usuari d'aquest servei. Es recomanable disposar d'una pantalla de 8 caràcters alfanumèrics(lletres i xifres) i com a mínim han d'informar del servei ofert, tipus de programa, trama i segment seleccionat.

[edita] Situació per estats

[edita] A Andorra

En el seu moment es fan difondre per aquest sistema les dues emissores públiques de ràdio (Ràdio Nacional d'Andorra i Andorra Música).

La seva cobertura era pràcticament del 100% de la població del principat, només utilitzant dos repetidors: Pic de Maià i Pic de Carroi.

La emissió va realitzar-se pel bloc 12D (229.072 MHz).

A l'any 2005 els emissors estaven desactivats i a l'any 2006 definitivament apagats fins a l'actualitat. Això es va fer sense donar explicacions.

[edita] A l'Estat Espanyol

[edita] Oferta

Hi ha tres múltiplex d'àmbit estatal. Dos d'ells amb possibilitat de desconnexió provincial.

La majoria dels adjudicats son de tendència conservadora, ja que es va fer el repartiment de llicencies quan governava el Partit Popular.

Sis emissores de RNE:

  • Radio 1
  • Radio Clásica
  • Radio 3
  • REE
  • Ràdio 1 (amb possibilitat de desconnexions, a la pràctica, no)
  • Ràdio 5 (amb possibilitat de desconnexions)

12 privades estatals:

  • M80 Digital
  • Vocento
  • COPE
  • El Mundo Radio
  • Intereconomia
  • Radio Marca
  • Kiss FM
  • Onda Cero
  • Punto Radio
  • Onda Melodía
  • Europa FM

[edita] Catalunya

A l'àrea metropolitana de Barcelona, emetent des de Collserola pel bloc 11D, està disponible el múltiplex de Catalunya Ràdio:

  • Catalunya Ràdio
  • Catalunya Informació
  • Catalunya Música
  • iCat fm
  • Catalunya Digital 1 (música en català, artista i títol a la pantalla del receptor)
  • Catalunya Digital 2 (música variada, artista i títol a la pantalla del receptor)

[edita] Galícia

La CRTVG, emet al dial 11C, cobrint les grans ciutats, a través dels repetidors: Pedroso (Santiago de Compostel·la); Bailadora-Ares (Ferrol y la Corunya); Domaio (Vigo); Tomba (Pontevedra); Seminario (Orense)

  • Radio Galega
  • Son Galicia Radio
  • Radio Galega Música

[edita] Múrcia

Per la seva part, Onda Regional de Murcia, emet pel bloc 11A, a través dels repetidors de Ricote i Carrascoy, cobrint gran part de la Regió Murciana.

  • Onda Regional Digital
  • Onda Regional Música

[edita] Programació

La programació de les emissores espanyoles exclusives de la ràdio digital és pèssima.

El Mundo Radio es un jukebox amb música variada, la majoria rock.

Vocento amb música variada, també inclou a la selecció música clàssica. Utilitzen el programa ZaraRadio per reproduir les locucions de les hores.

[edita] Cobertura

El Plan Técnico Nacional de la Radio Difusión Sonora Digital estableix diferents fases d'introducció del DAB a l'Estat Espanyol. Ja s'han complert la primera i la segona fase. La tercera fase, que s'anirà implementant fins al 31 de desembre de 2011, consisteix en emetre al 80% de la població de l'Estat, mitjançant l'emissió per a les capitals; Albacete, Almeria, Àvila, Burgos, Càceres, Cadis, Castelló de la Plana, Ceuta, Ciudad Real, Còrdova, Conca, Girona, Huelva, Osca, Jaén, Lleó, Lleida, Lugo, Melilla, Mèrida, Ourense, Palència, Pontevedra, Salamanca, Sant Sebastià, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Sòria, Tarragona, Terol, Toledo, i Zamora; així com, al menys, totes les localitats amb més de 50.000 habitants.

S'estableixen desconnexions territorials no superiors al 30% de la programació diària total ni el 25% de la programació setmanal total.

Ja s'han començat a concedir llicències digitals de caràcter autonòmic, o a cada país, en el seu cas.

[edita] A França

Solament eren disponibles, en simulcast, les emissores públiques de Radio France i només a les principals ciutats (París, Marsella i Lió); per tant mai hi hagut cobertura a la Catalunya Nord.

Emetien per la banda L, a través d'una xarxa de repetidors que tenia cada gran ciutat, per tant, la cobertura era molt limitada ja que no cobrien amb qualitat les rodalies de les ciutats.

A finals de 2007, el Govern francès va decidir programar una rellançada de la ràdio digital a França. Des de llavors, els canals de ràdio digital s'han reorganitzat i, actualment, estan emetent en proves a les ciutats diferents múltiplex per la banda III utilitzant els tres sistemes d'emissió més importants: DAB, DAB+ i T-DMB.

Tanmateix, el govern va especificar que s'utilitzaria el estàndar T-DMB per emetre, així que les proves en DAB+ i DAB sembla que tenen els mesos comptats fins a Nadal del 2008.

Com Canal+ també està en la banda III, serà més difícil i llarga l'ampliació de cobertura. Fins que Canal+ en analògic no deixi d'emetre al 2011 (apagada analògica) la cobertura de població no s'augmentarà més d'un 35%.

[edita] Enllaços externs