[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Albacete - Viquipèdia

Albacete

De Viquipèdia

Albacete és una ciutat castellana que es troba a Castella - la Manxa, i capital de la província homònima. Compta amb 164.771 habitants (2007) en una extensió municipal de 1.234 km². Es troba a 240 km. de Toledo, la capital autonòmica, a 191 de València i a 278 km. de Madrid. Coordenades: 38° 59′ 44″ N 1° 51′ 21″ O

El seu clima és continental, amb la qual cosa els seus hiverns són molt freds (al voltant dels 5ºC) i els estius molt calorosos (prop de 24ºC de mitjana), amb una temperatura mitjana anual de 13'4ºC.

[edita] Història

L'emplaçament s'anomenà pels andalusins com a al-Basit ("la plana") i romangué en mans musulmanes fins a la conquesta de Ferran III de Castella. Després, en el 1282 estigué sota el senyoriu de Manuel, formant part del Regne de Múrcia.

A començaments del segle XIV la vila inicià el seu desenvolupament: es convertí en una ciutat comercial en establir-se una fira i, el 1375 el Marquès de Villena concedí el títol de Vila i la independència de Chinchilla. En el segle XVI la seua població abastà el nombre de 5000 habitants, i s'inicià la construcció de l'Església de Sant Joan Baptista, hui dia catedral. Després d'una època de crisi, el seu desenvolupament reviscolà quan, al segle XIX es convertí en la capital de la província homònima. Més tard, Albacete fou escenari d'enfrontaments dels carlistes, de la defensa de la qual aconseguí el títol de Ciutat l'any 1862.

Durant la Guerra civil espanyola va ser el quarter general i camp d'entrenament de les Brigades Internacionals, així com base de la força aèria republicana. Amb la proclamació de l'autonomia de Castella - la Manxa en 1982, se seccessionà de la Regió de Múrcia. Històricament Albacete es destaca com a centre manufacturer de coberteria.

L'any 2001 del terme municipal se seccessionà Pozo Cañada per a constituir-se com a municipi nou.

[edita] Personatges rellevants


Bandera de Castella - la Manxa Aquest article sobre Castella - la Manxa és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.