Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Continuaci?? anal??tica maximal - Viquip??dia

Continuaci?? anal??tica maximal

De Viquip??dia

La continuaci?? anal??tica maximal ??s una formalitzaci?? m??s abstracta de la noci?? de continuaci?? anal??tica.

Sigui \mathbb S l'esfera de Riemann; una superf??cie de Riemann regular sobre un conjunt obert \ \Omega\subset\mathbb S ??s un parell \ \left(R,p\right) on R ??s una superf??cie de Riemann (??s a dir, una varietat complexa de dimensi?? 1) i p:R\rightarrow\Omega ??s un biholomorfisme local exhaustiu. Una continuaci?? anal??tica regular d'un element de funci?? holomorfa consisteix en una superf??cie de Riemann regular sobre un conjunt obert \Omega\subset\mathbb S tal que U\subset \pi(S), en una immersi?? holomorfa j\,\colon\, U\rightarrow S tal que \pi\circ j=id\vert_{U} i en una funci?? holomorfa F\,\colon\, S\rightarrow \mathbb S tal que F\circ j=f.

Un morfisme entre dues continuacions anal??tiques \left(S,\pi,j,F\right) i \left(T,\varrho,\ell,G\right) del mateix element \left(U,f \right) ??s una funci?? holomorfa h\,\colon\, T\rightarrow S tal que h\circ\ell=j.

Un tal morfisme ??s una funci?? no constant, un??vocament determinada en j(U), (i per tant en tot S) mitjan??ant \ell\circ j^{-1}. A m??s, \varrho\circ h=\pi i G\circ h=F en j(U) i per tant en tot S.

L'??nic morfisme entre una continuaci?? anal??tica i ella mateixa ??s la identitat, la composici?? de dos morfismes tamb?? ??s un morfisme; si un morfisme admet una funci?? holomorfa com a inversa, ella ??s tamb?? un morfisme: en tal cas, parlem d'un isomorfisme de continuacions anal??tiques.

Definici??: una continuaci?? anal??tica S de l'element \left(U,f \right) ??s maximal si, per a cada continuaci?? \widehat S de \left(U,f \right) existeix un morfisme h\,\colon\, S\rightarrow \widehat S.

??s de remarcar que dues continuacions maximals del mateix element s??n necess??riament isomorfes, ja que la continuaci?? anal??tica maximal ??s ??nica llevat d'isomorfismes.

Teorema: cada element \left(U,f \right) de funci?? holomorfa t?? una continuaci?? anal??tica maximal Q:= \left(S,\pi ,j,F \right).

Demostraci??: siguin #{\mathcal U}=\{\left(U_i,f_i \right)\}_{i\in I} el conjunt format mitjan??ant els elements connectables amb \left(U,f \right); #S_0=\coprod_{i\in I}U_i, \pi_0=\coprod_{i\in I}id\vert_{U_i} i F_0=\coprod_{i\in I}f_i; #j_0\,\colon\, U\longrightarrow S_0 l'immersi?? natural.

Introdu??m una relaci?? d'equival??ncia en S0: z_1\in U_{i_1} i z_2\in U_{i_2} es diran equivalents si ??0(z1) = ??0(z2) i f_{i_1}=f_{i_2} en un entorn de ??0(z1) = ??0(z2) en U_{i_1} \cap U_{i_2}.

Sigui S el conjunt quocient i q\,\colon\,S_0 \longrightarrow S la projecci?? can??nica: una base per a la topologia d'S est?? formada pels [U_i]:=\{q\left(U_i \right)\}. Definim j\,\colon\,U\longrightarrow S, \pi\,\colon\, S\longrightarrow \mathbb C^N, F\,\colon\, S\longrightarrow \mathbb C^N mitjan??ant j=q\circ j_0, \pi \left(q(z) \right)=\pi_0(z) i F\left(z_i \right)=f_i\left(z_i \right).

Aquestes aplicacions estan ben definides i s??n cont??nues; a m??s, ?? ??s un homeomorfisme local.

L'espai topol??gic S ??s Hausdorff: de fet, si q\left(z_i \right)\not=q\left(z_j \right) i \pi_0\left(z_i \right)=\pi_0\left(z_j \right), considerem un entorn connex V de \pi_0\left(z_i \right)=\pi_0\left(z_j \right), tal que fi i fj estiguin definits i siguin diferents en V. Siguin Vi i Vj les c??pies disjuntes de V en Ui i de Uj en S0: es veu que {q\left(V_i \right)
\cap q\left(V_j \right)=\emptyset}. De fet, si hi hagu??s dos punts w_i\in V_i i w_j\in V_j tals que {q\left(w_i \right)=q\left(w_j \right)}, hi hauria tamb?? fi = fj en un entorn de {\pi_0\left(w_i \right)=\pi_0\left(w_j \right)}, ja que en V, aix?? ??s una contradicci??.

L'espai S ??s connex, perqu?? per a tot parell de punts p1,p2 amb p_1\in [U^{\prime}] i p_2\in [U^{\prime\prime}], existeix una cadena {{\mathcal K}=\{U_{i_0},U_{i_1},\dots, U_{i_n}\}} de conjunts oberts connexos no buits, tals que, per a tot k = 0,....,n ??? 1, U_{i_k}\cap U_{i_{k+1}}\not=\emptyset, i tals que U_{i_0}=U^{\prime} i U_{i_n}=U^{\prime\prime}. Per tant el conjunt obert {[U_{i_0}]\cup\cdots \cup [U_{i_n}]} ??s connex i cont?? p1 i p2.

Puix que q ??s un homeomorfisme local entre Ui i q\left(U_i \right), l'espai S ??s connex; per?? tamb?? \pi\,\colon\, S\longrightarrow \mathbb C ??s un homeomorfisme local, ja que pel teorema de Poincar??-Volterra (Narasimhan pag.25), tamb?? S ??s de base numerable.

L'atles {\left\{\left([U_i],\pi\vert_{[U_i]} \right) \right\}_{i\in I}} defineix una estructura complexa en S, perqu?? per a tot parell [Ui],[Uj] de mapes locals que es superposen, l'aplicaci?? de transici?? {\pi\vert_j\circ\pi\vert_i^{-1}} ??s l'identitat d'un conjunt obert de {U_i\cap U_j}.

Per a aquesta estructura, les aplicacions \pi,\ j,\ F s??n holomorfes per construcci??, ja que {
\left( S, \pi,\ j,\ F\right)} ??s una continuaci?? anal??tica de \left(U,f \right).

Es pot demostrar que aquesta continuaci?? ??s maximal: sigui {\left(T, \varrho, \ell, G\right)} una continuaci?? anal??tica de \left(U,f \right): podem construir un recobriment obert de R mitjan??ant uns {Vi} tals que, per a tot i, \varrho \vert_{\{V_i\}} ??s biholomorfa; llavors el parell {\left(\varrho(V_i), G\circ\varrho\vert_{V_i}^{-1} \right)} ??s un element de funci?? holomorfa connectable amb \left(U,f    \right).

Definim {h_i: V_i\longrightarrow S} mitjan??ant {h_i=q\circ \varrho\vert_{V_i}}: si V_i\cup V_j \not=\emptyset, hi = hj en V_i\cup V_j, per tant les definicions locals s'enllacen per definir una aplicaci?? holomorfa h: T\rightarrow S tal que h\circ\ell=j.

[edita] Vegeu tamb??

[edita] Refer??ncies

Narasimhan: Raghavan Narasimhan, 'Several complex variables' The university of Chicago Press, Chigago