Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Carles Fages de Climent - Viquip??dia

Carles Fages de Climent

De Viquip??dia

Carles Fages de Climent (Figueres, 1902 - 1968) fou un escriptor, poeta i periodista empordan??s. Va n??ixer a Figueres el 16 de maig de 1902. A l'institut Ramon Muntaner de Figueres, coincideix amb Salvador Dal??, donant inici a una amistat que es mantindr?? tota la vida. Obt?? el doctorat en lleng??es cl??ssiques per la Universitat de Barcelona (amb una tesi sobre el paisatge en la poesia d'Homer), i posteriorment inicia un fecunda activitat liter??ria, centrada principalment en la poesia. Com a poeta aconsegueix la Flor Natural dels Jocs Florals de Girona, Mallorca, Barcelona, Sant Sadurn?? d'Anoia, entre d'altres. Va col??laborar tamb?? amb diferents diaris i revistes (La Vanguardia, Diari de Barcelona, Telestel, etc.).

Taula de continguts

[edita] Vida

Fages de Climent contribu?? a la mitificaci?? liter??ria de la seva comarca nadiua, tot prenent l'Empord??, la tramuntana i la seva gent com a tem??tica b??sica d'una m??ltiple producci?? liter??ria (poesia, prosa, teatre i periodisme). Aix??, va crear liter??riament personatges com el Sabater d'Ordis -equiparable, segons Eugeni d'Ors, al Quixot de Cervantes- i va contribuir d'una manera decisiva a conferir determinades atribucions a certs pobles (Llers, terra de bruixes; Vila-sacra, capital del m??n). Alhora, el seu gran inter??s per la pintura li va possibilitar de relacionar-se i d'establir col??laboracions amb diferents artistes.

[edita] Fages i Dal??

El seu company d'escola, Salvador Dal?? fou un dels artistes amb qui m??s col??labor?? i amb qui tingu?? el privilegi de poder comptar amb il??lustracions dalinianes per als seus escrits. Entre ells destaquen Les bruixes de Llers (1924) i la balada del sabater d???Ordis (1954), prologat per Eugeni d'Ors, amb ep??leg del propi Dal??. Dal?? i Fages van treballar plegats en el triomf i el rodol?? de la Gala i en Dal??, amb ocasi?? de l'homenatge que la ciutat de Figueres tribut??, el 1961, a Salvador Dal??. Fages hi pos?? els versos i Dal??, els dibuixos que els acompanyen, fets en un ??nic cartr?? i, segons el poeta, en una sola nit. El text ??s una biografia po??tica del pintor i les il?? lustracions constitueixen una s??ntesi genial de tota la simbologia daliniana de l'??poca. Aix??, hi apareixen els "rellotges tous", les formigues, l'Angelus de Millet, el "sabater d???Ordis", i alguns dels noms dels principals referents dalinians, com Picasso o Gaud??.

Cal esmentar tamb?? el Crist de la tramuntana que es troba al Teatre-Museu Gala Salvador Dal?? -realitzat per Salvador Dal?? en homenatge al poeta amb motiu de la seva mort, i que fa al??lusi?? a un dels versos mes coneguts de Fages, l'Oraci?? al Crist de la tramuntana:

??

Bra??os en creu damunt la pia fusta,
Senyor, empareu la closa i el sembrat,
doneu el verd exacte al nostre prat
i mesureu la tramuntana justa
que eixugui l'herba i no ens espolsi el blat.

 ??

???Carles Fages de Climent, Oraci?? al Crist de la tramuntana

[edita] Josep Pla sobre Fages

Josep Pla dedica una bona part del volum 38 de la seva obra completa, "Escrits Empordanesos", a Fages de Climent, de qui diu que "portava la literatura a la sang". "??s un escriptor del pa??s, (...), liter??riament geogr??fic, espec??ficament empordan??s, (...) ??s un localista: de vegades vulgar, de vegades molt intel??ligent. Amb un home aix?? jo m'hi entendr?? sempre".

Pla ??s tamb?? molt amatent a la relaci?? personal que lligava Dal?? i Fages. "A l'Empord??, despr??s de tants devessalls, desoris, subversions i trompades, han aparegut dos aut??ntics cavern??coles, com es solia dir a l'??poca de la Rep??blica: Dal?? i Fages. Aquests dos conservadors empordanesos han estat els esperits m??s lliures, m??s oberts, menys cavern??coles que aquest pa??s ha produ??t". "A Figueres (Fages) arrib?? a ser un home extremament conegut i popular (...). Aix?? com Dal?? s'ha fet pintoresc ell mateix, a Fages, el pintoresc, no se'l f??u ell, sin?? la ciutadania".

Pla, per altra banda, diu que "corria el rumor que fou Dal?? qui li va suggerir la idea a Fages de fer "El Somni de Cap de Creus. (...) Aquest poema deu ser l'??nica cosa seriosa que s'ha escrit fins a la data sobre el Cap de Creus i la seva geografia, la seva hist??ria i manera de viure de la gent que manega i trepitja el pa??s. No crec que fos gaire dif??cil de la part de Dal?? d'impulsar Fages a escriure aquest poema, i aix?? perqu?? no solament Fages coneixia aquests indrets correctament, sin?? perqu?? en sabia la for??a po??tica". Fages, conclou Pla, "era l'home exactament adequat per a fer el poema del Cap de Creus".

[edita] Els epigrames

Josep Pla es refereix tamb?? als c??lebres epigrames de Fages de Climent. "Tingu?? el do de l'epigrama, que al meu modest entendre ??s una manera liter??ria excelsa. N'escriv?? de meravellosos". "En t?? de mancats, xarons, fr??vols, de mal gust, per?? n'hi ha de perfectes, liter??riament ben girats, admirables, que duraran tant com poden durar aquesta esp??cie d'hist??ries humano-liter??ries". N'escriv?? molt??ssims, la majoria no han estat publicats, per?? la seva popularitat a l'Empord?? es degu?? al boca-orella. Fages tingu?? una gran facilitat per improvisar epigrames i no hi ha clergue, curial, burg??s o pol??tic de l'Empord?? a qui no n'hi dediqu??s algun. Potser per aix??, va fer servir sovint el pseud??nim de ??Lo Gayter de la Muga??. "??s el poeta de la gent (...) els epigrames no s??n res m??s que el que diuen: els seus triomfs (escassos) i les seves mis??ries (m??ltiples). Ara el fet li ha produ??t una literatura -avui desconeguda- que jo crec que ??s admirable". Cal potser, per concloure aquesta refer??ncia al escriptor de Palafrugell, recordar l???epigrama que Fages li va dedicar:

??

??s tan bonic l???Empord??,
ample, esbatanat i llis,
que l???home que escriu mes pla
ha pres el nom del pa??s

 ??

???Carles Fages de Climent

Els ??ltims anys de la seva vida, Fages els passa lluny de Barcelona, al seu Empord?? natal, a la casa pairal de Climent, a Castell?? d'Emp??ries.

El dia 1 d'octubre de 1968 mor a Figueres.

La seva obra liter??ria contempla la poesia, la prosa i el teatre, i ha estat musicada per Francesc Pi de la Serra, Josep Tero i Xavier Falgarona. El director d'orquestra Carles Coll, va fer una orquestraci?? d'un espectacle basat en la Balada del Sabater d???Ordis. Pau Riba comen??a el seu disc "Cosmosoma" (Can??ons de Pau Riba i arranjaments de Pastora. 1997) amb una cita de la "Balada del sabater d'Ordis".

[edita] Obres

[edita] Prosa

  • Climent
  • Fortuny, la mitad de una vida (en castell??)
  • Vilasacra Capital del M??n (pr??leg d'Alexandre Deulofeu)
  • An??cdotes empordaneses (in??dit)
  • Carles Fages de Climent. Recull d'articles. (2003)

[edita] Vers

  • Les Bruixes de Llers (Pr??leg de Ventura Gassol i il??lustracions de Salvador Dal??)
  • Tamarius i Roses
  • El Jutge est?? malalt
  • Sonets a Mar??a-Clara
  • Balada del Sabater d??Ordis (Pr??leg d'Eugeni d'Ors, i ep??leg de Salvador Dal??)
  • Epigrames (Llibres I, II i III)
  • Emporium la de les tres muralles
  • El pintor d`esguards (inacabat)
  • Llibre de Sonets
  • Poema dels Tres Reis
  • El Somni de Cap de Creus
  • Bestiari (in??dit)

[edita] Teatre

  • El Bruel
  • La Dama d??Arag??

[edita] Pr??legs

[edita] Enlla??os externs


Actualment aquest article ha estat proposat per a distingir-lo com a Article de Qualitat. Un article d'especial qualitat hauria de representar el millor treball de la Viquip??dia i, per tant, s'est?? considerant si compleix els criteris de qualitat per a ser-ho. Us encoratgem que hi participeu i feu les vostres observacions.