[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bruce Lee - Viquipèdia

Bruce Lee

De Viquipèdia

Mural de Bruce Lee a Nova York
Mural de Bruce Lee a Nova York

Bruce Lee (27 de novembre de 1940 - 20 de juliol de 1973) era un actor d'arts marcials sinoamericà que és considerat àmpliament entre els artistes marcials més influents del segle XX. Reconeguda figura i renovador de les arts marcials, dedicant la seua vida a eixés disciplines, buscant la perfecció i la veritat, fundant així l'art marcial del Jeet Kune Do (JKD) o "camí del puny que intercepta". Les poques pel·lícules de Lee, especialment la seva actuació a Entra el Drac produïda a Hollywood, va elevar les tradicionals pe·lícules d'arts marcials de Hong Kong a un nou nivell de popularitat, preparant el camí per futurs artistes marcials i actors d'arts marcials com Jackie Chan, Jet Li, Chow Yun Fat, i Chuck Norris.

Taula de continguts

[edita] Noms

[edita] Noms de naixement

  • Lee s'anomenava Lee Admirador de Juny en Cantonès (李振藩; Mandarí Pinyin: Lǐ Zhènfán; literalment vol dir enforteix San Francisco, en homenatge al nom xinès del seu lloc de naixement, 三藩市).
  • En néixer, les infermeres de l'hospital van posar a Lee el nom anglès Bruce , nom que va conservar.
  • La mare de Lee inicialment li va donar un nom (李炫金; en Mandarí Pinyin: Lǐ Xuànjīn), ja que llavors, el pare de Lee estava fora de gira operística. Quan el pare de Lee va tornar després d'alguns mesos, es va abandonar a causa d'un conflicte amb el nom de l'avi de Lee; a la cultura xinesa, es considera un tabú donar un nom que és el mateix que un avantpassat a un nen. Lee va ser rebatejat llavors Jun Fan (Admirador de Juny en anglès).
  • Lee també va rebre un nom femení a la seva primera infantesa, Sai Feng (細鳳, literalment Prim Phœnix, un nom femení típic).

[edita] Nom artístic

Lee Siu Lung en cantonès o Li Xiao Long en mandarí (李小龍; en Cantonès pengyam: Ley5 Siw2 Long4; en Mandarí Pinyin: Lǐ Xiǎolóng), literalment Lee petit drac, primer anomenat pel director 袁步雲 a la pel·lícula cantonesa de 1950, 細路祥).

[edita] Biografia

Bruce Lee va néixer a l'hospital xinès de San Francisco d'un pare xinès, Lee Hoi Chuen (李海泉), i mare sinoalemanya Grace Lee (何金棠). Va rebre la seva primera educació i formació en Kung Fu a Hong Kong. A causa de la fama del seu pare com actor d'Òpera xinesa, Lee va tenir l'oportunitat d'aparèixer en unes quantes pel·lícules xineses quan era nen. Va estudiar uns quants anys l'art marcial conegut com Ala Chun i, a una edat força jove, ja es defensava en anglès, cantonès, i mandarí.

En 1959, Lee va anar a Seattle, a completar els seus estudis d'educació secundària. Va rebre el seu diploma de l'Edison Technical School (Escola Universitària de la Comunitat de Seattle) i es va matricular en Filosofia a l'Universitat de Washington. Va ser a la Universitat de Washington on va conèixer la seva futura muller, Linda Emery, amb la qual es casaria en 1964 després de graduar-se en Llicenciatura en Lletres i en Filosofia a la Universitat de Washington. Lee té dos nens- una filla i un fill, Brandon Lee, que va morir tràgicament quan un tret el va matar durant el rodatge de la pel·lícula El corb. Algunes persones xineses creuen que això va ser una mena de maledicció.

[edita] Filosofia

Encara que és més conegut com artista marcial i actor, Bruce Lee es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de Washington. La seva filosofia sovint reflectia a les seves opinions sobre la lluita. Tanmateix va assenyalar deseguida que les seves arts marcials eren només una metàfora per aquests ensenyaments. Les seves influències eren en gran part el daoisme, budisme, i una bareja de filòsofs hippie contemporanis, potser el més visible d'això siguin els seus escrits de filosofia de Krishnamurti, un dels seus autors contemporanis preferits.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Bruce Lee