[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bordegassos de Vilanova - Viquipèdia

Bordegassos de Vilanova

De Viquipèdia

Bordegassos de Vilanova
Any de fundació: 1972
Localitat: Vilanova i la Geltrú
Color de camisa: Groc terrós
Castell màxim assolit: 3 de 9 amb folre
5 de 7 dels Bordegassos de Vilanova
5 de 7 dels Bordegassos de Vilanova

Els Bordegassos de Vilanova són una colla castellera de Vilanova i la Geltrú creada l'any 1972. El color de la seva camisa és groc terrós.

Els Bordegassos de Vilanova van ser fundats l'any 1972. La camisa és de color groc terròs. Els seus castells més importants són el tres de nou amb folre, el quatre de vuit amb l'agulla, el cinc de vuit, el pilar de set i la torre de vuit amb folre. Han estat al llarg de la seva història una colla amb alts i baixos. D'inici van tenir una trajectòria ascendent i meteòrica de l'any 72 al 79, per l'època. L'any 78 aconseguien la torre de set i el 79, el que seria la seva gran fita durant molts anys, el quatre de vuit carregat. Un quatre de vuit que apuntà moltes de les tendències que s'imposarien desprès al món casteller. Nenes als pisos alts i segons prims. A partir de l'any 79, els Bordegassos inicien una davallada que els durà al límit de la desaparició l'any 91, on a més del cada cop més migrat nivell casteller i la manca d'efectius, s'hi afegí el dia de Nadal de 1990, la mort sobtada d'Albert Salvany, el carismàtic cap de colla dels vilanovins des de mitjans dels 70. A partir sobretot de 1992, amb l'entrada de gent jove, comença el període més esplèndid de la colla. Primer amb la torre de set carregada el Dia de la Colla. El 94, no solament tornen a carregar el quatre de vuit per la Festa Major de Vilanova, sinó que el descarreguen a Barcelona el 17 de setembre i descarreguen també la torre de set. El 95, carreguen primer i completen després els seus primers tresos de vuiti pilars de sis. La gran explosió no esdevé però fins l'any 98. Després d'un parell d'anys de transició, en que la colla afronta però el seu màxim repte social, amb l'adquisició l'any 97 de l'actual local, la colla aconsegueix carregar el 2 d'agost de 1998 la torre de vuit amb folre, que representa un salt qualitatiu importantíssim. Aquell mateix 98, aconseguiran també el primer pilar de set amb folre, i davant la sorpresa de tothom, descarregar el cinc de vuit al primer intent. L'any 99 continuarà la màgia. A Mataró, una setmana abans de la Festa Major vilanovina, descarregaran el seu primer quatre de vuit amb l'agulla, essent la primera i única colla actual, que completa tota la gamma de castells de vuit abans d'afrontar cap castell de nou. El dia 1 d'agost de 1999, els Bordegassos amplien el seu palmarès carregant el tres de nou amb folre i signant la que encara avui és la seva millor actuació: tres de nou amb folre carregat, quatre de vuit amb l'agulla, cinc de vuit i pilar de set amb folre. El tres de nou va poder-se descarregar un mes i mig després a la Mercè. És el punt culminant de la seva trajectòria.

[edita] Enllaços externs


Ubicació del Garraf Aquest article sobre el Garraf és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.