[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Xiquets de Tarragona - Viquipèdia

Xiquets de Tarragona

De Viquipèdia

Xiquets de Tarragona
Any de fundació: 1970
Localitat: Tarragona
Color de camisa: Vermell i blanc a ratlles
Castell màxim assolit: 3 de 9 amb folre
Xiquets de Tarragona
Xiquets de Tarragona

La colla dels Xiquets de Tarragona és una colla castellera de la ciutat de Tarragona. Va néixer el 1970 de la fusió de les dues colles tarragonines del moment, la Colla Vella de Tarragona i la Colla Nova de Sant Magí. El local social es trova situat al carrer Santa Anna 1 de la ciutat de Tarragona.

Els Xiquets de Tarragona van rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 2001.

Taula de continguts

[edita] Actuacions

[edita] Millors castells realitzats

[edita] Millors actuacions realitzades

  • Tarragona, setembre 1999, Santa Tecla : Cinc de vuit, Tres de nou amb folre
  • Tarragona, octubre 1998, concurs de Castells: Dos de vuit amb folre, Pilar de set amb folre, Tres de nou amb folre (c)
  • Tarragona, setembre 2007, Santa Tecla : Dos de vuit amb folre, Tres de nou amb folre, Quatre de vuit

[edita] Història

Els Xiquets de Tarragona van presentar-se oficialment el dia de Santa Tecla de l’any 1970. La colla havia nascut només uns dies abans fruit d’una decisió de l’Ajuntament de Tarragona, que veia en la fusió de les dues colles existents aleshores (la Vella de Tarragona i la Nova de Sant Magí) l’única solució per fer pujar el nivell casteller a la ciutat.

En un primer moment els resultats van donar la raó al consistori, ja que es van assolir construccions de la gamma alta de set com el quatre de set amb l’agulla i el cinc de set. A mitjans de la dècada dels 70, però, els èxits no es reediten i la colla entra en una llarga fase d’estancament.

La tendència negativa va començar a trencar-se amb el canvi de dècada i s’esmicola definitivament l’any 1981, quan es van carregar i descarregar el dos de set i el quatre de vuit. En el cas del carro gros es tractava del primer que assolia una colla tarragonina sense l’ajut d’altres castellers de fora. L’any 1984 es donava un pas més i es carregava per primera vegada el tres de vuit.

Durant els anys 80 la colla domina àmpliament la gamma alta de set i manté temporada rere temporada els galons de vuit. Sempre, però, amb el sostre del tres de vuit carregat com a millor construcció.

En el Concurs de l’any 1994 la colla descarrega finalment el tres de vuit i aquella mateixa temporada dóna un salt definitiu i corona el dos de vuit amb folre. És en aquest temps quan la colla també fa un canvi social, s’obre a la ciutat i rep molts castellers joves amb empenta i amb una nova concepció del fet casteller.

La temporada 1994 marca l’inici dels cinc anys més brillants de la història de la colla, un període marcat pel domini de l’estructura del pilar. Tota aquesta feina culmina l’any 1999, la millor temporada de la colla, en què els Xiquets descarreguen el cinc de vuit i el tres de nou amb folre.

Després d’unes temporades farcides de mala sort, l’any 2006 els Xiquets van tornar a superar el sostre del dos de vuit amb folre. Ho van fer després de coronar el quatre de vuit amb l’agulla en dues ocasions, fet que va permetre la quarta posició al Concurs de Castells de Tarragona.

L'any 2007 es va conseguir carregar el tres de nou amb folre en la diada de festa major, el primer diumenge de festes, després de set anys sense aconseguir-ho. Una setmana més tart, en la diada de Santa Tecla, s'aconsegueix descarregar-lo per segon cop en la història de la colla. En aquesta diada també es completen el dos de vuit amb folre i el quatre de vuit, siguen una de les millors actuacions que ha realitzat la colla.

El 6 d'octubre del mateix any, en la diada del xiquets de la plaça el rei, s'aconsegueix descarregar el 5d8, després de varies temptatives en els útlims anys, concluint un any esplendit pels Xiquets de Tarragona.

[edita] Els antecedents

[edita] Castellers vallencs i tarragonins

Des de fa més de dos-cents anys els castells han format una part molt important a les festes de la ciutat. Durant tot el segle XIX, amb molt escasses absències provocades per epidèmies o guerres, els castellers omplien els carrers de la ciutat els dies de festa amb les seves cercaviles i actuacions.

Els castells van viure una primera època d’or i Tarragona va ser la plaça privilegiada que va veure les millors actuacions de les colles de Xiquets de Valls. L’any 1881, per exemple, van aixecar el quatre i el tres de nou (sense folre). Els aficionats castellers tarragonins col·laboraven activament amb les colles vallenques i també van actuar amb colla pròpia entre els anys 1885 i 1897, sota el nom de Xiquets de Tarragona-Colla de la Mercè.

Els primers anys del segle XX van ser temps difícils per als castells. Desapareguda la colla de la Mercè, els castellers vallencs van continuar actuant a les festes tarragonines però molt lluny d’assolir les grans construccions dels anys anteriors.

[edita] Vella i Nova dels Xiquets de Tarragona

L'any 1926 els aficionats locals van crear la colla dels Xiquets de Tarragona i des d’aleshores la ciutat ha comptat sempre amb colla pròpia. Al Vendrell sorgien els Nens del Vendrell i començava així el que s’ha anomenat com Renaixença castellera. Es creen noves colles i s’estenen les actuacions on es tornen a veure castells de vuit A Tarragona apareix la Colla Nova (1932-34) mentre l’altra colla local va prendre el nom de Colla Vella. Les dues colles van rivalitzar especialment als concursos de castells de 1932 i 1933 que es convoquen per primer cop a la ciutat.

La sublevació militar del 1936 va estroncar tot aquell procés de recuperació i després de la guerra les colles de castells van reemprendre la seva activitat amb gran dificultat. Els castellers tarragonins es van agrupar en una sola colla que va adoptar el nom de Xiquets de Tarragona. Els anys 50 la ciutat va tornar a organitzar el concurs de castells i el 1951 es crea la Colla Nova dels Xiquets de Sant Magí que va revifar la rivalitat local.

Els anys seixanta van ser de gran rivalitat entre les colles vallenques (la Vella i la Muixerra) i els Nens del Vendrell. Mentre les colles tarragonines estaven estancades en els castells de set, amb pocs efectius i poques actuacions. L’any 1970, per decisió municipal, es van unificar en la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona.

[edita] Escut de la colla

L'escut que tant orgullosament llueixen els xiquets a les seves pitreres és, per als tarragonins, allò que identifica tant la seva ciutat i que es perd en la nit del temps; i no sabrem prou mai si vol dir primer, Tecla o bé Tarragona. Doncs bé, sigui com sigui, l'Ajuntament va creure convenient que la Colla el portés i encara el porta.

[edita] Junta directiva

  • President: Carles Suriñach
  • Cap de Colla: Jeroni Bru
  • Sots-president: Magí Mulet
  • Relacions Públiques: Jordi Suriñach
  • Secretària: Anna Garcia
  • Tresorer: Josep Molera
  • Activitats: Norbert Valls
  • Vocal: Francesc Nadal
  • Premsa: Jordi Suriñach
  • Assegurances i Coordinadora: Joan Sala Clotet
  • Pessebre: Carles Olalla

[edita] Junta tècnica

  • Cap de colla: Jeroni Bru
  • 2n Cap de colla: Roger Peiró
  • Equip de pinyes i folres: Jordi Piñas, Marc Giner, David Suriñach, Jordi March, Yolanda Rizo, Ruben Guim, Pedro Ortega.
  • Equip de canalla:: Mariano Borrero, Oriol Peiró, Carlos Bello, David Ibañez
  • Monitores: Anna Rodes, Maria Martínez, Mireia Daniel, Georgina Fortuny, Anna Bordas, Mireia Parera, Angela Lorenzo, Judith Juncosa, Silvia Baget

[edita] Publicacions

  • Llibres: "La Colla Xiquets de Tarragona i la tradició castellera de la ciutat" 1990, Josep Bargalló, Ed. El Mèdol. "Castells i festa" 2000, A. Pallarès i M. Valls, Ed. El Mèdol
  • Revista anuari: "Xiquets"
  • Butlletí intern: "Matalassers"

[edita] Associació de simpatitzants dels Xiquets de Tarragona

Associació creada per fomentar activitats que impulsin els castells i el coneixement de la Colla Xiquets de Tarragona. Compta amb prop de dos-cents socis.

[edita] Enllaços externs