[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Minyons de Terrassa - Viquipèdia

Minyons de Terrassa

De Viquipèdia

Minyons de Terrassa
Any de fundació: 1979
Localitat: Terrassa
Color de camisa: Malva
Castell màxim assolit: 3 de 10 amb folre i manilles descarregat
Pilar de 7 dels Minyons de Terrassa
Pilar de 7 dels Minyons de Terrassa

Els Minyons de Terrassa són la més veterana de les dues colles castelleres de Terrassa (l'altra són els Castellers de Terrassa, fundada l'any següent), ciutat en aquell moment sense cap tradició en l'art de fer castells. Tot i amb això, els Minyons s'han convertit en una de les colles capdavanteres del món casteller assolint els castells de la màxima categoria, i són fins ara l'única colla castellera de la història que ha pogut carregar i descarregar un castell de deu pisos d'alçada, el mític Tres de deu amb folre i manilles, fet extraordinari que només ells han aconseguit i ja en dues ocasions (els anys 1998 i 2002).

Des de la seva presentació al públic el 14 de juliol del 1979 aixecant castells de cinc pisos, van experimentar un progrés tècnic ràpid i incessant, arribant a assolir castells de nou pisos l'any 1988, i que els va dur a carregar el primer castell de gamma extra del segle XX l'any 1993, el 2 de 9 amb folre i manilles, castell que no s'havia assolit mai i fet que va revolucionar el món casteller, donant l'inici al que cronistes i historiadors han batejat com a Època de Platí del Fet Casteller. L'any següent a les festes de La Mercè a Barcelona es van convertir en la primera colla en assolir tres castells de nou en una mateixa actuació. També van carregar el primer 5 de 9 amb folre (1995) i descarregar els primers 4 de 9 net del segle XX i el 3 de 10 amb folre i manilles (1998), fita del món casteller que els de la camisa malva van dur a terme per primer cop en la història el 22 de novembre durant la seva diada del 1998.

Els Minyons han estat una colla pionera en la plena incorporació de la dona als castells, fenomen ara ja estès en el món casteller. També han estat una colla pionera pel que fa a la manera de fer i assajar els castells.

La seva trajectòria culminada pel 2 de 9 amb folre i manilles els va comportar la concessió, per part de la Generalitat de Catalunya, de la Creu de Sant Jordi l'any 1993, com a reconeixement a la seva aportació a la societat catalana.

Tot i ser una de les colles capdavanteres del món casteller, els Minyons de Terrassa no han participat mai en cap edició del concurs de castells de Tarragona perquè en declinen la invitació, al no estar d'acord amb la filosofia d'aquest tipus d'esdeveniments ni amb la visió que des dels concursos es mostra dels castells.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs


Ubicació del Vallès Occidental Aquest article sobre el Vallès Occidental és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.