[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batalla de Gandia - Viquipèdia

Batalla de Gandia

De Viquipèdia

La batalla de Gandia o batalla del Vernisa fou una batalla lliurada entre les tropes agermanades i les tropes del virrei (Diego Hurtado de Mendoza) el 23 de juliol de 1521, a Gandia (la Safor).

La batalla de Gandia fou l'única victoria en batalla campal dels agermanats. Les tropes del virrei estaven composades per més de 120 nobles i uns 250 cavallers, 450 homes de cavall i 2.000 de peu. La majoria eren mercenaris (700 moros, 600 castellans, i 200 catalans. Les tropes agermanades estaven dirigides per Vicent Peris. A continuació de la batalla, els agermanats saquejaren la vila i l'horta de Gandia, i batejaren a la força els musulmans de la Safor, la Marina i la Costera, fet que tinguè greus consequències posteriors.

La batalla va marcar un punt d'inflexió en les revindicacions dels agermanats, que passaren de tenir una component principalment revindicativa en la política local de la Ciutat de València, a una certa component més popular i de lluita de classes. A la setmana de la batalla, la Junta dels Tretze (formada inicialment per la facció més moderada i impulsora de la revolta) va dimitir en veure que la situació s'havia desbordat completament. Els agermanats van començar una serie de disputes internes que els debilità ràpidament i en sols una mica més d'un més tot el sud del Regne de València caiguè en mans realistes (des d'Alacant a Ontinyent).


Policromia hipotètica de la Dama d'Elx Aquest article sobre la història del País Valencià és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.