[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Junta dels Tretze - Viquipèdia

Junta dels Tretze

De Viquipèdia

La Junta dels Tretze fou un comité executiu integrat per tretze síndics durant la Revolta de les Germanies, a la Ciutat de València. El seu objectiu a curt termini fou agafar el control de la corporació municipal de la ciutat. La Junta dels Tretze estigué dissenyada a imitació de la de Venècia, i també de Jesucrist i els seus apòstols.

En una primera fase de la revolta, la Junta dels Tretze tinguè la funció de impulsar i dirigir la revolta. Com a objectius primers instaurar un sistema en el qual estigués prohibit el treball lliure no controlat pels gremis, i adoptar més poder local a la Ciutat de València, la revolta tenia únicament un caràcter de lluita política local.

Amb la mort de Joan Llorenç, en 1520, la Junta fou controlada per altres grups més radicals, liderats pel velluter Vicent Peris i la lluita comença a transpassar els límits del polític cap a una lluita de classes generalitzades a tot el regne. Aquest fet provocà una serie de contradiccions internes que li feu pedre força a la revolució. Però a curt termini s'impulsà la creació d'altres juntes dels tretze a altres ciutats i viles del Regne de València, sempre controlades per la de la Ciutat de València.

Mentre que la burgesia valenciana buscava una eixida negociada, els líders militars defensaven la revolució als camps de batalla. Per aquest motiu, la Junta dels Tretze dimití tan sols una setmana després de la batalla de Gandia, en la qual els agermanats obtingueren una important victoria militar sobre les tropes reials.


Policromia hipotètica de la Dama d'Elx Aquest article sobre la història del País Valencià és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.