[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batalla de Cadis (1702) - Viquipèdia

Batalla de Cadis (1702)

De Viquipèdia

Batalla de Cadis
Guerra de Successió Espanyola
Data 23 d'agost al 29 de setembre del 1702
Localitat Barcelona
Resultat Victòria borbònica
{{{mapa}}}
Bàndols
Regne d'Espanya Regne d'Anglaterra
Províncies Unides
Comandants
Francisco Castillo Fajardo George Rooke
James Butler
Jordi de Darmstadt
Forces
300 infanteria
150 cavalleria
50 vaixells
14.000 homes
Baixes
Batalla anterior Batalla posterior
batalla de la badia de Vigo
La península ibèrica
a la Guerra de Successió (1702-1714)
Cadis - Vigo - Presa de Gibraltar - Vélez-Màlaga
Setge de Gibraltar - Cabrita - Barcelona 1705
Múrcia - Barcelona 1706 - Almansa - Lleida - Almenar
Monte de Torrero - Brihuega - Villaviciosa - Tortosa
Barcelona 1713-14 - Braç Militar


La batalla de Càdis fou el setge de la ciutat de Cadis dut a terme per l'estol anglo-holandès el 1702 durant la Guerra de Successió.

Taula de continguts

[edita] Antecedents

Amb la mort sense successió de Carles IV d'Espanya, en el seu testament s'establia que el seu hereu seria el francès Felip d'Anjou. Tot i haver recolzat altres candidats, tots els països d'Europa van acceptar al nou sobirà, excepte el l'emperador Leopold I. El 18 de febrer de 1701 el poble de Madrid, cansat de la qüestió succesòria va reconèixer al nou monarca.

En setembre de 1701 es constitueix la Gran Aliança formada per l'Arxiducat d'Àustria, el Regne d'Anglaterra, les Províncies Unides i Dinamarca, declarant la guerra als regnes d'Espanya i Portugal el juny de 1702. El maig de 1703, Portugal es va unir a la Gran Aliança.

El juliol de 1702 un gran estol anglo-holandès sota el comandament de George Rooke i James Butler va ser enviat per capturar Cadis per aconseguir una base naval al mediterrani.

[edita] La batalla

Les diferències entre els comandants i les dificultats per desembarcar les tropes van donar temps al comte de Fernán Núñez a arribar a la ciutadella amb reforços. La cavalleria lleugera de Francisco Castillo Fajardo va fustigar als anglesos impedint el seu avanç, i la defensa de la ciutat es va convertir en una croada contra els invasors protestants.

La flota anglo-holandesa amb 25 navilis, va ser incapaç de reduïr les defenses exteriors de Cadis, i després d'un mes de lluita infructuosa es van retirar a Lisboa.

[edita] Conseqüències

Els anglesos i els holandesos es van retirar però van saber que una flota amb un tresor d'Amèrica, escortat per un estol francès estava ancorada a Vigo, que seria capturada a la batalla de la badia de Vigo.

[edita] Enllaços externs