[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bandera de l'Uruguai - Viquipèdia

Bandera de l'Uruguai

De Viquipèdia

Bandera de l'Uruguai
Bandera de l'Uruguai
Característiques
2:3
Origen Segle XIX, amb el Sol de Mayo de la Revolució independentista del llavors Virreignat del Riu de la Plata
Adopció 16 de desembre de 1828
Colors

   Blau (Solid 1795U)

   Blanc (Solid 116C)

   Groc (Solid 1795U)

Bandera de l'Uruguai.
Bandera de l'Uruguai.

La Bandera de l'Uruguai o Pavelló Nacional és un dels símbols nacionals de la República Oriental de l'Uruguai. Va ser adoptat per les lleis del 16 de desembre de 1828 i 12 de juliol de 1830. Els seus colors són el blanc i el blau, tenint el sol, que ocupa el cantó, color or. La bandera té les següents proporcions: el llarg i l'ample estan en relació de 3 a 2 i l'espai que conté el sol consisteix en un quadre en la part superior, al costat de l'asta, que arriba fins a la sisena franja, exclusiva, de color blau. La primera franja i l'última són de color blanc. El dibuix del sol consisteix en un cercle radiant, amb cara, i d'un diàmetre d'11/15 del quadre blanc.

La disposició dels elements que componen el pavelló nacional uruguaià està inspirada a les banderes dels Estats Units i de Grècia, pel qual les nou franges horitzontals que es distribueixen sobre el camp representen els primers nou departaments del país. El cantó és ocupat pel Sol de Maig, símbol que històricament fa referència a la independència respecte a Espanya del Virregnat del Riu de la Plata.


Taula de continguts

[edita] Jurament de Fidelitat a la Bandera Nacional

 Bandera de l'Uruguai (1828-1830).
Bandera de l'Uruguai (1828-1830).

Almenys en una ocasió de la seva vida, tot ciutadà natural o legal de l'Uruguai està obligat a prestar jurament de fidelitat a la Bandera Nacional, en acte públic i solemne. En cas de no fer-ho, l'esmentada persona tindrà prohibit l'accés a determinades opcions laborals[1]. Allà se li pren el jurament que expressa:

« Jureu honrar la vostra Pàtria, amb la pràctica constant d'una vida digna, consagrada a l'exercici del bé per a vosaltres i vostres semblants; defensar amb sacrifici de la vostra vida si fos precís, la Constitució i les lleis de la República, l'honor i la integritat de la Nació i les seves institucions democràtiques, tot el qual simbolitza aquesta Bandera?  »

A què, en prestar el jurament es contesta: ¡¡Sí, juro!!.

[edita] Altres banderes

Uruguai és un dels pocs països al món que ha adoptat a tres banderes com a símbol patri. Els tres pavellons s'alcen conjuntament en ocasions de festa nacional, romanent alineats durant tot el dia. En els col·legis i institucions tant privades com públiques s'elegeix els tres alumnes amb millor rendiment acadèmic i se'ls designa una bandera a cada un: la Nacional, la Bandera d'Artigas i la dels Trenta-Tres Orientals. Així mateix, uns altres sis estudiants actuen d'escortes, dividint-se en dos per capdavanter.

[edita] Banderes històriques

Durant la Guerra Gran, forces lleials al Partit Nacional, al comandament de Manuel Oribe, usaven una versió de la bandera oriental de blau molt fosc, recolzats pels federals argentins, que al seu torn usaven una versió de blau molt fosc a la bandera de la Confederació Argentina. Al seu torn, les forces de l'assetjada Montevideo, lleials al Partit Colorado, dirigits per Fructuoso Rivera, el color distintiu del qual era abans de la batalla de Carpintería el color celeste, usaven una versió de la bandera uruguaiana de color celeste molt clar, sent recolzats pels unitaris de Buenos Aires en l'exili.

[edita] Referències

[edita] Enllaços externs