[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antonieta de Borbó-Dues Sicílies - Viquipèdia

Antonieta de Borbó-Dues Sicílies

De Viquipèdia

La princesa Antonieta de Borbó-Dues Sicílies, gran duquessa de Toscana.
La princesa Antonieta de Borbó-Dues Sicílies, gran duquessa de Toscana.

Antonieta de Borbó-Dues Sicílies, gran duquessa de Toscana (Palerm 1814 - Gmunden 1898). Princesa de les Dues Sicílies de la casa dels Borbó amb l'inherent tractament d'altesa reial.

Nascuda el dia 19 de desembre de 1814 a la ciutat de Palerm on la família reial de les Dues Sicílies es trobava exiliada arran de l'ocupació de la part continental del Regne per part dels exèrcits napoleònics. Filla del rei Francesc I de les Dues Sicílies i de la infanta Maria Isabel d'Espanya. Néta del rei Ferran I de les Dues Sicílies i de l'arxiduquessa Maria Carolina d'Àustria per via paterna mentre que per via materna ho era del rei Carles IV d'Espanya i de la princesa Maria Lluïsa de Borbó-Parma.

Als pocs mesos del seu naixement, la família reial de les Dues Sicílies es traslladà a viure a Nàpols com a conseqüències de recuperar la part napolitana del Regne arran del Congrés de Viena.

El dia 7 de juny de 1833 es casà a Nàpols amb el gran duc Leopold II de Toscana, membre de la dinastia dels Àustria-Toscana, era fill del gran duc Ferran III de Toscana i de la princesa Lluïsa de Borbó-Dues Sicílies. Per tant, tant Maria Antonieta com Leopold eren néts del rei Ferran I de les Dues Sicílies i de la seva muller, l'arxiduquessa Maria Carolina d'Àustria; en conseqüència eren cosins.

La parella s'establí a Florència on tingueren deu fills:

  • SAIR l'arxiduquessa Maria Teresa d'Àustria-Toscana, nada el 1836 a Florència i mort a a la capital de l'Arno el 1838.
  • SAIR l'arxiduquessa Maria Anna d'Àustria-Toscana, nada a Florència l'any 1840 i morta el 1841.
  • SAIR l'arxiduquessa Maria Lluïsa d'Àustria-Toscana, nada a Florència el 1845 i morta a Hanau el 1917. Es casà amb el príncep Carles d'Isenburg-Büdingen.
  • SAIR l'arxiduc Joan d'Àustria-Toscana, nat a Florència el 1852, el seu cos mai fou trobat i fou donat per desaparegut l'any 1890.

L'any 1860, el gran ducat de Toscana caigué en mans dels piemontesos i posteriorment fou annexat al Regne de nova factura d'Itàlia dirigit per la dinastia dels Savoia. Antonieta i el seu espòs, que havia renunciat al tron en favor del seu fill, el gran duc Ferran IV de Toscana, s'exiliaren a Roma.

El gran duc Leopold II trobà la mort durant el seu exili romà l'any 1870, escassos dies abans que les tropes piemonteses ocupessin el Laci i la capital vaticana. Antonieta s'acollí a l'hospitalitat de l'emperador Francesc Josep I d'Àustria que es féu càrrec de la família reial de Toscana.

Antonienta morí a Orth el dia 7 de novembre de l'any 1898 a l'edat de 84 anys.