[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antisemitisme - Viquipèdia

Antisemitisme

De Viquipèdia

L'estrella de David groga que els nazis obligaren a dur als jueus presoners.
L'estrella de David groga que els nazis obligaren a dur als jueus presoners.

L'antisemitisme és l'hostilitat o el prejudici cap als jueus com a grup religiós, ètnic o racial, el qual es manifesta com a odi cap a un individu, o com a persecució institucionalitzada i violenta. La ideologia explícita del nazisme d'Adolf Hitler va ser l'exemple extrem de l'antisemitisme, la qual va dur al genocidi conegut com a Holocaust dels jueus europeus al segle XX.

Taula de continguts

[edita] Etimologia

La paraula semita fa referència a Sem, qui segons els escrits bíblics va ser primogènit de Noè, pare d'hebreus, assiris, babilonis, elamites, àrabs i altres comunitats de l'Orient Pròxim. Per extensió, semita es va començar a utilitzar per a designar els pobles parlant de les llengües semítiques i les seues realitzacions culturals. Tot i que no té base ètnica, la paraula semita va evolucionar del seu significat original cap a un nou significat racial.

La paraula antisemitisme va ser utilitzada per primera vegada el 1879 pel periodista Wilhelm Marr al seu llibre Zwanglose Antisemitische Hefte (i Wilhelm Scherer va usar en el mateix any la paraula antisemiten al Neue Freie Presse). Uns mesos després, Wilhelm Marr va fundar la Lliga dels antisemites (Antisemiten-Liga).

[edita] Tipus d'antisemitisme

[edita] Antisemitisme religiós

Tomàs de Torquemada (antisemitisme religiós).
Tomàs de Torquemada (antisemitisme religiós).

Abans del segle XIX, l'antisemitisme era religiós, basat en les interaccions i les interpretacions del cristianisme i l'islam en relació amb el judaisme. Atès que el judaisme era la religió minoritària més gran de l'Europa cristiana i del món musulmà, els jueus eren l'objecte de la violència i la persecució per motius religiosos per part dels cristians i musulmans. A diferència de l'antisemitisme en general, aquest prejudici és dirigit cap a la religió mateixa, i per tant, no afecta els jueus que s'han convertit a una altra religió, com ara els conversos de l'Espanya del segle XV. Les lleis que prohibien les pràctiques del judaisme eren basades en l'antisemitisme religiós, així com les expulsions dels jueus de diversos països europeus durant l'Edat Mitjana.

[edita] Antisemitisme racial

Adolf Hitler (antisemitisme racial).
Adolf Hitler (antisemitisme racial).

Originat en les idees antropològiques de la raça durant la Il·lustració, l'antisemitisme racial es va convertir en la forma dominant de l'antisemitisme des del segle XIX fins ara. L'antisemitisme racial pràcticament va reemplaçar l'odi del judaisme com a religió amb la concepció dels jueus com a grup racial distint, sense importar-ne la pràctica religiosa. Amb l'aixecament del antisemitisme racial, les teories de conspiració sobre els jueus planejant la dominació del món es van convertir en una expressió popular de l'antisemitisme de finals del segle XIX.

[edita] Nou antisemitisme (o neoantisemitisme)

Pintada a Lavapiés, Madrid (Relació assenyalada com a nou antisemitisme per diverses teòrics).
Pintada a Lavapiés, Madrid (Relació assenyalada com a nou antisemitisme per diverses teòrics).

Molts analistes i grups jueus creuen que hi ha una nova forma d'antisemitisme que es va originar a finals del segle XX, associat amb l'esquerra política i no pas amb la dreta com va ocórrer a principis del segle XX. El terme va sorgir durant la dècada de 1970, per diferenciar la retòrica, el propòsit i el seu lloc en l'espectre polític de l'antic antisemitisme de dreta, el qual era motivat per la teoria racial, per la religió o pel nacionalisme. El nou antisemitisme, associat amb l'esquerra, per contra, s'oposa al sionisme i a l'existència de l'estat d'Israel com a llar pels jueus.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Antisemitisme