[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Andrea Luchesi - Viquipèdia

Andrea Luchesi

De Viquipèdia

Andrea Luca Luchesi (23 de maig de 1741, Motta di Livenza, prop de Venècia21 de març de 1801, Bonn) fou un organista i compositor italià.

El seu germà don Matteo, capellà, preceptor públic i organista, va encarregar-se de la seva formació cultural i musical. Als quinze anys es va traslladar a Venècia, on va estudiar amb els millors mestres del moment (entre ells Baldassare Galuppi). Ràpidament va ser conegut com a virtuós de l'orgue i compositor de música instrumental i sacra. De 1765 data la seva primera òpera (al teatre de la cort de Viena). El 1771 va rebre la visita de Leopold i Wolfgang Amadeus Mozart. A finals de 1771 es va traslladar a Bonn, a la cort del príncep elector arquebisbe de Colònia, convidat com a director de música per l'elector Maximilian Friedrich; va ser designat mestre de capella (Kapellmeister) el 1774. Entre els seus alumnes a la capella de Bonn hi va haver el jove Ludwig van Beethoven.

Va compondre concerts, òperes, simfonies, sonates per a orgue o clavicèmbal i per a clavicèmbal i violí, altres obres per a orgue, cantates, oratoris, Stabat Maters, Rèquiems, misses, Te Deums i altres). Després de la seva mort la seva música va ser gairebé oblidada fins a la seva recuperació en els últims anys del segle XX.