[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alexandre de Hessen-Darmstadt - Viquipèdia

Alexandre de Hessen-Darmstadt

De Viquipèdia

Alexandre de Hessen-Darmstadt
Alexandre de Hessen-Darmstadt

Alexandre de Hessen-Darmstadt, príncep de Hessen-Darmstadt (Darmstadt 1823 - 1888). Príncep de Hessen-Darmstadt amb el grau d'altesa que fundà la branca cadet dels Battenberg que encara avui perdura.

Nascut a la ciutat de Darmstadt, capital del gran ducat de Hessen-Darmstadt, el dia 15 de juliol de l'any 1823 sent fill del gran duc Lluís II de Hessen-Darmstadt i de la princesa Guillemina de Baden. Alexandre era nét per via paterna del gran duc Lluís I de Hessen-Darmstadt i de la princesa Lluïsa de Hessen-Darmstadt i per línia materna del príncep Carles Lluís de Baden i de la princesa Amàlia de Hessen-Darmstadt.

Des del moment del seu naixement, la vida del príncep Alexandre estigué envoltada d'escàndols. Molts foren els rumors que circularen sobre la paternitat del nounat, la rumorologia afirmava que Alexandre i la seva germana, la princesa Maria de Hessen-Darmstadt, eren fill del baró Augustus Senarxlens.

Alexandre seguí la tradició marcial de la família dels Hessen i ingressà a l'exèrcit rus. Aviat destacà com un prometedor home d'armes fins que començà a circular el rumor d'un enamorament del príncep alemany amb la comtessa Júlia von Hauke. Júlia era una aristòcrata d'origen alemanopolonès que servia com a dama de companyia de la germana d'Alexandre, Maria de Hessen-Darmstadt, que havia esdevingut tsarina de Rússia al casar-se amb el tsar Alexandre II de Rússia.

El matrimoni entre el príncep Alexandre i la comtessa Júlia von Hauke era considerat com un matrimoni morganàtic o desigual. Les conseqüències d'un matrimoni desigual comportarien la renúncia immediata dels drets dinàstics del príncep Alexandre i de la seva descendència, així com, la prohibició d'emprar qualsevol títol de la Casa de Hessen-Darmstadt per part de la muller o els fills del príncep.

Alexandre marxà de Rússia i s'establí a Londres on després de reflexionar sobre el seu futur decidí tornar a Sant Petersburg i casar-se amb la comtessa d'origen polonès. La parella es maridà a Breslau, capital de Silèsia, l'any 1851. Amb el retorn del príncep a Darmstadt, el gran duc Lluís III de Hessen-Darmstadt, germà d'Alexandre, concedí el títol de comtessa de Battenberg a Júlia i els obligà a residir a la petita ciutat septrentional de Battenberg allunyats de la Cort. No seria fins anys després que el gran duc es decidí a elevar a la categoria de princesa a Júlia von Rauke i permetre que s'instal·lessin a Darmstadt.

La parella tingué cinc fills:

  • SAS la princesa Maria Carolina de Battenberg, nada a Ginebra el 1852 i morta a Schönberg (Alemanya) el 1923. Es casà a Darmstadt l'any 1871 amb el príncep Gustau zu Erbach-Schönberg.
  • SAR el príncep Alexandre de Battenberg, príncep regent de Bulgària, nat el 1857 a Verona el 1857 i morí a Graz el 1893. Es casà morganàticament amb Johanna Marie Luise Loisinger.
  • SAS el príncep Francesc Josep de Battenberg, nat a Pàdua el 1861 i mort a Schaffhausen el 1924. Es casà a Cetinje el 1897 amb la princesa Anna de Montenegro.

Tot i els escandalosos origens de la família Battenberg, aquests aviat foren acceptats per la major part de les cases reials europees amb moltes de les quals hi enllaçaren a través de casaments. Entre aquestes unions maritals cal destacar les de:

També cal destacar que un nét d'Alexandre, lord Lluís Mountbatten es convertí l'any 1946 en l'últim virrei britànic de l'Índia.

Alexandre morí el dia 15 de desembre de l'any 1888 a la ciutat de Darmstadt..