[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alemtuzumab - Viquipèdia

Alemtuzumab

De Viquipèdia

Alemtuzumab
Estructura quimica del fàrmac Alemtuzumab
·
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC
Viquipèdia:Avís mèdic
Nom sistemàtic (IUPAC)
 ?
Origen Humanitzat
Diana terapèutica CD52
Identificadors
número CAS  ?
codi ATC L01XC04
PubChem  ?
DrugBank BTD00109
Dades químiques
Fórmula C6468H10066N1732O2005S40 
Pes mol. 145453.8 g/mol
Dades farmacocinètiques
Biodisponibilitat  ?
Metabolisme  ?
Vida mitja ~288 hrs
Excreció  ?
Consideracions terapèutiques
Cat. d'embaràs

?

Estatus legal

?(AU) ?(EUA)

Administració Perfusió intravenosa


L'Alemtuzumab (MabCampath™, Bayer) és una anticòs monoclonal emprat en el tractament de la leucèmia limfocítica crònica de cèl·lules B (LLC-B) i -fora d'indicació- en el limfoma no-Hodgkin.[1]

La diana farmacològica és la proteïna CD52, situada a la superfície del limfòcits madurs, però no a les cèl·lules mare de les qual en deriven aquests. Es pauta com a teràpia de segona línia per a la LLC. Es troba aprovat per la Food and Drug Administration (FDA) -amb el nom de Campath™- i per l'Agència Europea del Medicament (EMEA), per a pacients que han estat tractats amb agents alquilants i que van fracassar al tractament amb fludarabina .

Una complicació habitual d'aquesta tractament és que augmenta de forma significativa el risc d'infeccions oportunistes, en particular la reactivació de citomegalovirus.

L'alemtuzumab també es fa servir en alguns règims de condicionament en el transplantament de medul·la òssia i de ronyó. També s'ha fet servir en protocols d'assajos clínics en el tractament d'algunes malalties autoimmunes, com l' esclerosi múltiple.

Taula de continguts

[edita] Descripció

L'alemtuzumab és un anticós ADN-recombinant humanitzat (Campath-1H) que presenta elevada afinitat contra la proteïna de membrana cel·lular de 21-28 kD anomenada CD52.

[edita] Indicacions i ús

L'alemtuzumab té indicació aprovada pel tractament de la leucèmia limfocítica crònica de cèl·lules B (LLC-B o B-CLL en anglès), en malalts que ja han estat tractats amb agents alquilants i on ha fallat la teràpia amb fludarabina.

[edita] Contraindicacions i precaucions

L'alemtuzumab està contraindicat en pacients que presenten infeccions sistèmiques que generen immunodeficiència (p.e. en seropositius per VIH), o hipersensibilitat coneguda de Tipus I o bé amb historial de reaccions anafilàctiques en ser tractats amb qualsevol dels components de la forma farmacèutica (MabCampath™).

[edita] Reaccions Adverses

Les perfusions d'alemtuzumab han estat associades a efectes adversos com la hipotensió, rigidesa, febre, escurçament de la respiració, broncospasme, calfreds, i/o erupcions cutànies (rash). Després de la seva comercialització han estat noificats els següents efectes adversos greus: síncope, infiltrats pulmonars, aturades respiratòries, arítmies cardíaques, infart de miocardi i aturades cardíaques. Els efectes adversos d'etiologia cardíaca han resultat en alguns casos pacients morts. També es pot donar que l'alteració de les poblacions de limfòcits T-supressors pel Campath-1H pugui conduir a alguns tipus de malalties autoimunes.

[edita] Història

Els orígens del fàrmac es remunten al Campath-1 que derivava d'anticossos de ratolí, dissenyat contra proteïnes limfocitàries humanes per Herman Waldmann et al.[2] El nom "Campath" deriva del Departament de "Pathology" de la Universitat de Cambridge .

Inicialment el Campath-1 no tenia utilitat terapèutica donat que els pacients podien teòricament reaccionar contra les estructures proteiques determinants de l'anticós. Per tal de solucionar aquest fet, Greg Winter et al. van humanitzar el Campath-1, extraient els bucles hipervariables que tenien especificitat per la proteïna CD52 i unint-los a una estructura d'anticós humà. Desp´res d'aconseguir-ho el resultant esdevingué conegut amb el nom de Campath-1H, que serveix de base per l'alemtuzumab.[3]

[edita] Referències

  1. Fitxa tècnica del producte (castellà)
  2. Hale G, Bright S, Chumbley G, Hoang T, Metcalf D, Munro AJ, Waldmann H. Removal of T cells from bone marrow for transplantation: a monoclonal antilymphocyte antibody that fixes human complement. Blood 1983;62:873-82. PMID 6349718. (anglès)
  3. Riechmann L, Clark M, Waldmann H, Winter G. Reshaping human antibodies for therapy. Nature 1988;332:323-7. PMID 3127726. (anglès)

[edita] Enllaços externs