[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aleix III Àngel - Viquipèdia

Aleix III Àngel

De Viquipèdia

Aleix III Àngel (Alexius III Angelus, Ἄλεξις o Ἀλέξιος Ἄγγελος) (vers 1153- després del 1211) fou emperador bizantí del 1195 al 1203.

Era fill d'Andrònic Àngel i d'Eufrosina Castamonitisa, i amb el seu pare va passar una anys a l'exili i va estar en diverses corts incloent la de Saladí. El seu germà Isaac II Àngel amenaçat de mort per l'emperador Andrònic I Comnè el va aconseguir enderrocar l'1 de setembre del 1185.

Aleix va anar llavors a la cort del seu germà que li va donar el càrrec de sebastocràtor (1190). El 1195 mentre el seu germà era de cacera a Tràcia, el va enderrocar amb el suport de les tropes i de l'emperadriu Eufrosina Ducaina Camatera. Isaac II fou capturat a Stagira (Macedònia) i Aleix el va fer cegar i empresonar. Com que era descendent d'Aleix I Comnè per la filla d'aquest, Teodora (que era la seva avia, mare d'Andrònic Àngel), va assolir el nom familiar de Comnè tot i que generalment se'l coneix pel seu propi d'Àngel o be com Àngel-Comnè.

Immediatament l'emperador Enric VI li va exigir un tribut de 5000 peces d'or. L'emperadriu Eufrosina va tractar d'arranjar la situació amb reformes, però el seu favorit Vatatzes que les podia portar a terme, fou executat per ordre d'Aleix III

El 1197 i 1198 va fer la guerra contra els seljúcides de Pèrsia i el seljúcides de Konya (Rum), i va patir diverses derrotes. Els búlgars i valacs també van atacar pel nord les planes de Macedònia i Tràcia i diverses zones foren annexades pel tsar búlgar Caloyan, incloent diverses ciutats.

El 1202 es va iniciar la IV Croada. El nebot de l'emperador Aleix III, Aleix Àngel, fill d'Isaac II Angel, s'havia escapat feia poc de Constantinoble i havia anat a Itàlia, i ara havia aconseguit convèncer als croats de restablir al seu pare al tron i a canvi acabaria amb el cisma d'Orient. El juny de 1203 els croats eren davant de la capital imperial, i el 17/18 de juliol del 1203 uns vint mil croats dirigit pel dux venecià Enric Dàndolo van atacar Constantinoble i la van ocupar; Aleix III, que havia llicenciat part de l'exèrcit perquè no el podia pagar (ja que gastava els diners en luxes i en tributs i suborns) i només disposava de 20 vaixells (la resta de la marina s'havia venut) va fugir del seu palau amb la seva filla Irene, i es va escapar a Develtos, a Tràcia, amb deu mil peces d'or, on el van seguir la seva muller i altres filles. La capital va quedar sota ocupació del croats i els caps de l'expedició van posar al tron al cego Isaac II Àngel i al seu fill Aleix IV Àngel

Aleix III va intentar organitzar la resistència i primer es va establir a Adrianòpolis i després a Mosinòpolis. Quan Aleix V Murzufle o Ducas Murzufle, que havia usurpat breument el poder a la capital, va fugir, es va refugiar amb Aleix III (abril del 1204). Aleix III li va donar en matrimoni a la seva filla Eudòxia, però una mica després el va fer cegar, i el va abandonar, fugint cap a Tessàlia on finalment es va entregar junt amb l'emperadriu Eufrosina al marquès Bonifaci de Montferrat, que s'havia proclamar rei de Tessalònica. Una mica després va tractar de desfer-se de la tutela de Bonifaci buscant la protecció de Miquel I Ducas que s'havia erigit en sobirà a l'Epir (1205) però fou empresonat per Bonifaci i enviat a Montferrato a Itàlia fins el 1209 en que va ser retornat a Tessalònica i rescatat a canvi de diners per Miquel I de l'Epir, que el va enviar a l'Àsia Menor amb el seu gendre Teodor I Làscaris, proclamat emperador a Nicea.

A Nicea va demanar al seu gendre de reconèixer la seva autoritat, però Teodor s'hi va negar i llavors va conspirar contra ell amb el suport de Kai Khusraw I soldà de Konya o Rum a la cort del qual va fugir el 1210. A la batalla del riu Meandre el 1211 les forces del soldà i d'Aleix III foren derrotes, el soldà va morir i l'antic emperador fou capturat per les forces lleials a Teodor. Aquest el va enviar a un monestir a Nicea on va morir un cert temps després ja a avançada edat.

Del seu matrimoni amb Eufrosina va tenir tres filles:

  • Irene Angelina, casada amb Andrònic Contostesfà i en segones noces amb Aleix Paleòleg. D'Aquest segon matrimoni fou l'avia de Miquel VIII Paleòleg.
  • Eudòxia Angelina, casada amb el rei Esteve I de Sèrbia; en segones noces amb l'emperador Aleix V Murzufle o Ducas Murzufle; i en terceres amb Lleó Sgouros, senyor de Corint.