[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Akira Toriyama - Viquipèdia

Akira Toriyama

De Viquipèdia

Akira Toriyama és un dibuixant de manga i dissenyador de personatges japonès. Va néixer el 5 d'abril de 1955 a la ciutat de Nagoya (Prefectura d'Aichi).

Taula de continguts

[edita] Biografia

Des de la seva infància mostrà una marcada traça per al dibuix. Malgrat l'oposició dels pares, entrà el 1974 a l'Escola Superior Industrial d'Aichi per estudiar disseny gràfic. Un any després en sortí per dedicar-se a dibuixar manga (el nom que reben els còmics al Japó).

La seva vida de mangaka començà amb la publicació al setmanari Shōnen Jump de Shueisha. Més tard crearia moltes històries que també serien publicades en aquesta revista i, posteriorment, recollides en volums. Gràcies als seus personatges populars, Toriyama és molt popular al Japó i a l'estranger. Tanmateix, tot i el seu èxit, encara viu a Aichi i, encara que no estigui apartat de la vida pública de la seva ciutat, la seva fama li ha causat alguns problemes, per exemple, quan hi ha rumors que farà alguna aparició a Tòquio, l'oficina de governació es preocupa perquè en general multituds de fans s'aglomeren prop de casa seva per observar-lo sortir i, fins i tot, l'acompanyen en caravana fins a l'aeroport. Aquest fenòmen diu molt sobre la popularitat del Sr. Toriyama.

Malgrat la seva fama, en general, a en Toriyama no li agrada l'exposició als mitjans de comunicació col·lectiva, són molt estranyes les vegades en que algun periodista li ha aconseguit fer una entrevista o una foto per a un diari.

[edita] Obra

Debutà com a dibuixant el 1978 amb la història Wonder Island, que fou publicada a la revista setmanal Shōnen Jump. A partir d'aquí, creà una sèrie d'històries curtes, Tomato i Today's Highlight Island, totes tingueren una moderada acceptació entre els fans i gràcies a això l'autor tingué la possibilitat de realitzar la seva primera sèrie. En Toriyama encara estava ben lluny d'imaginar-se el futur que tenia per endavant en el món dels mitjans de comunicació.

[edita] Manga i anime

[edita] El primer èxit: Dr. Slump

El salt a la fama arribà amb Dr. Slump, que es publicà a la mateixa revista entre 1980 i 1984. Gràcies a ella rebé el 1981 el Premi de Manga otorgat per l'editorial Shogakukan. L'acceptació del manga fou massiva i, en menys d'un any després de la seva aparició, el 8 d'abril del 1981, s'estrenà el primer episodi de la sèrie d'animació. En total, es recopilaren 18 volums de manga (alguns també als Països Catalans, publicats per Planeta de Agostini Comics, i a la Catalunya Nord per Glénat), la sèrie de televisió sobrepassà els 240 episodis, i arribà al final el 19 de febrer del 1986. Dr. Slump narra les aventures absurdes del professor Senbei Norimaki, de la seva creació, un robot amb forma de nena de 10 anys anomenada "Arale", i de la resta d'habitants d'un lloc molt estrany anomenat Vila del Pingüí.

[edita] El gust del triomf amb Dragon Ball

La sèrie que faria famós a Akira Toriyama dins i fora del Japó, al punt d'haver arribat a ser el mangaka més conegut del món, fou Dragon Ball. Toriyama havia escrit una història curta anomenada Dragon Boy, abans d'escriure Dr. Slump. Doncs bé, Dragon Ball és la reelaboració de Dragon Boy i el seu argument consisteix en les aventures d'en Son Goku i els seus amics, en mig de la recerca monumental de les set boles màgiques la unió de les quals pot invocar la presència del Drac Shenron, que pot concedir un desig al seu invocador. La fórmula d'anar a trobar les boles de drac, enfrontar-se amb molts perills i, finalment, demanar el desig es repeteix contínuament durant els 42 llibres de Dragon Ball que s'arribaren a publicar.

Més enllà de la magnífica acceptació assolida amb la publicació del manga, l'èxit de debò vingué quan les històries de Dr. Slump i Dragon Ball es convertiren en sèries de dibuixos animats. Aquestes assoliren grans nivells d'audiència. Particularment Dragon Ball, que generà una quantitat massiva de roba, jocs de vídeo i molts tipus de joguines referents als personatges, tant herois com personatges secundaris. Tan gran fou l'èxit de la sèrie que fins i tot es féu popular fora del Japó, com per exemple a Europa o Amèrica.

La sèrie animada de Dragon Ball Z (el nom que rebé la versió televisada un cop que en Son Goku es féu gran) ha estat traduïda al català, l'anglès, el francès, l'espanyol, l'italià, el portuguès, entre moltes altres llengües. La sèrie elaborada per la companyia Shueisha conclogué el 1996 i fins aquest any fou transmesa de les 7:00 a les 7:30 PM per la cadena Fuji Telecasting del Japó.

[edita] Després de Dragon Ball, què?

En aquest mateix any 1996, la companyia rival de Shueisha, Toei, intentà continuar amb la història, però en Toriyama es negà a produir més manga de Dragon Ball, així que es limità a donar-li permís per fer una sèrie com a continuació de Dragon Ball Z, en la qual ell es limitaria a ser l'assessor i a dissenyar de manera bàsica els personatges. Així començà Dragon Ball GT, que no gaudí del mateix èxit que les sèries anteriors (Dragon Ball i Dragon Ball Z).

Les feines que ha realitzat Toriyama després de Dragon Ball han estat històries curtes (d'entre 100 i 200 pàgines), entre les que hi trobem Cowa!, Kajika i Sandland, i algunes històries d'una sola entrega, com les de Neko Majin.

En general, des que es va acabar el manga de Bola de Drac, Toriyama no ha estat capaç de crear una història de tanta repercussió. Més aviat s'han estat editant recopilacions del seu antic treball, en l'edició del Taller de Teatre d'Akira Toriyama. Alguns afirmen que el que passa és que en Toriyama està descansant abans de treure una història genial que l'absorbirà durant deu anys més, com Dragon Ball, altres diuen que, simplement, la seva creativitat s'ha esgotat i aporten com a prova el fet que les seves obres més recents no han gaudit d'èxit comercial i que alguns d'ells, notablement les històries de Neko Majin, no són res més que paròdies en les quals es respira la glòria passada de Dragon Ball.

[edita] Videojocs

La sensibilitat de Toriyama com a dissenyador i els seus traços nets l'han dut a treballar en el disseny de personatges i alguns monstres de diversos jocs de vídeo. Així, de manera particular, a la sèrie popular de Dragon Quest (coneguda com a Dragon Warrior fora del japó). També fou el dissenyador dels personatges del joc de rol Chrono Trigger de Super Nintendo i Super Famicom i el joc de lluita tan conegut Tobal No. 1 de Playstation i també la seva continuació Tobal No. 2, que només s'edità al Japó.

[edita] Llista d'obres

[edita] Manga

  • Dr. Slump
  • Dragon Ball
  • Taller de teatre d'Akira Toriyama
  • Go!Go! Ackman
  • Toki Meka
  • Cowa!
  • Kajika
  • Sand Land
  • Tocchio, the Angel
  • Neko Majin

[edita] Disseny de personatges de jocs

[edita] Programes de televisió

  • Apple pop, la seqüència de l'inici del programa infantil Pon Kick

[edita] Altres

  • QVolt, un automòbil elèctric de Q Motors
  • Jyanta, un personatge original de Jump Shop.

[edita] Enllaços externs