[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

132 Brigada Mixta - Viquipèdia

132 Brigada Mixta

De Viquipèdia

132 Brigada Mixta fou un cos d'exèrcit de la Segona República Espanyola que lluità en la guerra civil espanyola, creada l'11 de juny de 1937 a partir de la Columna Macià-Companys, i que orgànicament depenia de la 30ª Divisió, englobada en el XII Cos de l'Exèrcit de la República.

Taula de continguts

[edita] Composició

Era formada per 4 batallons: 2 d'Estat Català, 1 del PSUC i 1 organitzat a partir del primer regiment militar organitzat a Lleida. Cadascun se subdividia a la vegada en 4 companyies. Molts dels seus components ja havien format part de la Columna Volant Catalana, que havien format milicians que havien participat en l'intent de recuperació de Mallorca per part de la columna d'Alberto Bayo i pertanyents a la CNT, Estat Català i PSUC.

[edita] Comandament

Fou comandada pel major Aurelio Soria, i més tard per Antoni Blàvia i Esquirol. Els comissaris polítics foren Josep Fusimanya i Raimon Farré i Gassó, ambdós del PSUC.

[edita] Situació al front

Immediatament després de la seva formació fou enviada a Terol (front d'Aragó), on tingueren una participació destacada als sectors de Cervera del Rincón, Armillas, Utrillas i Pancrudo. El 5 de febrer de 1938 defensaren aferrissadament les posicions de l'ofensiva franquista a Utrillas i Montalbà, i durant l'ofensiva de les tropes franquistes a San Martín del Río i Viver del Río, el 9 de març de 1938 aguantaren la posició cinc dies i foren condecorats amb el distintiu de l'Infant de Combat pel Ministeri de Defensa.

El 14 de març rellevaren la posició de la 780 Divisió a Palomar del Arroyo, i protagonitzaren una heroica resistència a Alcolea del Pinar.

El 23 d'abril substituïren la 117 Brigada Mixta a Molinos, on foren atacats amb artilleria i aviació pels franquistes, i es replegaren a Anglesola i Vilafranca del Maestrat. El maig es replegaren a la carretera Albocàsser-Castelló i es van fer forts a la Mola d'Ares. Quan el juny de 1938 va caure Castelló es replegaren a Alcalà de Xivert i l'agost a Xiva de Morella.

[edita] Fi de la guerra

El març de 1939 foren enviats cap al port d'Alacant per tal de ser evacuats, però els vaixells no hi arribaren i acabaren presoners. Molts d'ells foren enviats al Camp d'Albatera, d'on alguns en pogueren sortir amb avals de persones addictes a Franco. Els comandaments que no aconseguiren fugir cap a l'exili foren executats pels franquistes.

[edita] Referències

  • Jordi Finestres, Josep Lladós i Mario Reyes. 132 Brigada Mixta. Memòries d'una brigada. Catalans al front publicat a la revista El Temps el 17 de març de 1997.