Vot
De Viquip??dia
El vot ??s un m??tode de presa de decisions en el qual un grup tal com una junta o un electorat tracta de mesurar la seva opini?? usualment com el pas final que segueix les discussions o debats. Les alternatives al vot inclouen l'adopci?? de decisions per consens (que funciona evitant la polaritzaci?? i marginalitzaci?? del dissentiment) i l'aposta (com en una democr??cia anticipat??ria).
En democr??cia, el vot implica comunment l'elecci??, per exemple una forma perqu?? un electorat elegeixi entre els seus candidats a un c??rrec. En pol??tica, "vot" ??s el m??tode pel qual l'electorat d'una democr??cia designa representant del seu govern.
Un vot, o una votaci??, ??s l'acte individual de votar, pel qual l'individu expressa suport o prefer??ncia per certa moci?? (p.ej. una proposta de resoluci??), candidat, o determinada selecci?? de candidats. Una votaci?? secreta, la manera normal de protegir la privacitat pol??tica dels votants, generalment t?? lloc en un col??legi electoral. L'acte de votar ??s voluntari en la majoria dels pa??sos. Tanmateix en alguns pa??sos, tals com Austr??lia, B??lgica o M??xic, tenen sistemes de vot obligatori encara que en aquests casos no hi ha c??stig penal pel seu incompliment. Tamb?? cal tenir present el concepte de disciplina de vot, en la qual els c??rrecs electes segueixen les directrius dels partits pol??tics per no votar cadascun segons el seu parer; aquesta disciplina acostuma a ser accentuada sobretot en els sistemes de llistes tancades.
No obstant aix??, que un pa??s tingui una elecci?? en el qu?? el poble pugui votar no significa necess??riament que el pa??s sigui democr??tic. Molts governs autoritaris tenen "eleccions", per?? els candidats s??n preseleccionats i aprovats per les elits, no hi ha compet??ncia i la capacitat dels votants est?? restringida.
Alguns pensen que quan els vots siguin registrats en un mitj?? que sigui invisible als humans, els electors perdran qualsevol possibilitat de verificar com els seus vots s??n recollits i acarats per produir el resultat final [cal citaci??]. Aix??, necessiten tenir una fe absoluta en l'exactitud, honestedat i seguretat de tot l'aparell electoral. Aix?? es refereix particularment al vot electr??nic ja que, per a qui no ho van programar, els ordinadors nom??s actuen com caixes negres i les seves operacions nom??s poden ser verificades mitjan??ant el coneixement de l'entrada de dades i la comparaci?? dels resultats esperats amb els existents, per?? sota el sistema de votaci?? secreta, els vots entrants no s??n coneguts, ni existeix cap resultat esperat amb el qual comparar els resultats electorals.
Les dones han accedit tard al dret al vot. En Espanya es va aconseguir aquest reconeixement en 1931 i va ser la diputada Clara Campoamor la seva defensora. En Argentina, la mesura es va deure al govern peronista, en 1947.