Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Videojoc de plataformes - Viquip??dia

Videojoc de plataformes

De Viquip??dia

Els videojocs de plataformes, o simplement plataformes, s??n un g??nere de videojocs en el qual cal caminar, saltar-se o escalar sobre una s??rie de plataformes i penya-segats, amb enemics, mentre es recullen objectes per a poder completar el joc. Sol usar scroll horitzontal cap a esquerra o cap a la dreta. ??s un g??nere molt popular de videojocs creat en els primers anys 80 i que continua mantenint bastant de popularitat en l'actualitat.

Un dels m??s caracter??stics ??s Super Mario Bros.. Encara que dins d'aquest g??nere es troben tamb?? jocs com Donkey Kong, Sonic the Hedgehog, Adventure Island, Ghost and Goblins, Castlevania, Prince of Persia o Earthworm Jim. Tamb?? s??n jocs de plataformes Super Mario 64 o Tomb Raider, que adapten a les 3D l'estil de joc d'aquest g??nere.

Taula de continguts

[edita] Evoluci??

[edita] Anys 80

El g??nere neix a les m??quines recreatives amb els pioners Space Panic i Donkey Kong el 1981. L'??s de la gravetat i l'??s d'escales o salts per moure's a trav??s de les plataformes que floten al llarg de la pantalla va ser el que va fer diferenciar-se a aquesta classe de jocs dels de la seva ??poca, els familiars del Pac-man, on la perspectiva era zenital i no hi havia gravetat. El g??nere no va acabar de definir-se fins a l'aparici?? de Pitfall!, publicat per Activision per a l'Atari 2600 el 1982, que va introduir el scroll horitzontal. No obstant aix??, la poca capacitat de les consoles de l'??poca (Atari 2600, Collecovision i similars) no era prou per explotar aquesta classe de videojocs, pel que fa a les plataformes van passar sense pena ni gl??ria per la Crisi del videojoc de 1983, apareixent alguns t??tols per a ordinador com el Manic Miner (1983) i la seva continuaci??, Jet Set Willy (1984). Tamb?? per aquella ??poca van apar??ixer els primers videojocs isom??trics, de la m?? de SEGA amb el seu Congo Bongo (1983).

La gran explosi?? de les plataformes ve de la m?? de Super Mario Bros. i la NES de Nintendo el 1985. Aquest joc no nom??s va revolucionar el g??nere de les plataformes, sin?? que va suposar tamb?? tota una revoluci?? de la ind??stria, rellan??ant una altra vegada les videoconsoles (especialment la NES), que despr??s de la Crisi del videojoc de 1983 havien estat arrasades per les computadores personals de baix cost com el Commodore 64. El Super Mario Bros. va introduir en el g??nere de plataformes una s??rie d'elements que van assegurar precedent: la collita de 100 objectes per aconseguir vides extra (en aquest cas, monedes), i la divisi?? en subnivells dels mons.

Durant el regnat de la NES en la segona meitat dels vuitanta el g??nere de les plataformes en 2D va viure els seus millors moments. Per una part la popularitzaci?? de la f??rmula del Mario a les m??quines recreatives (arcade) va portar grans t??tols com New Zealand Story o Bubble Bobble, de Taito, o Adventure Island de Hudson. D'altra banda les possibilitats d'una consola casolana van permetre l'aparici?? de videojocs molt m??s llargs, donant origen als plataformes d'exploraci??. Aquest subg??nere tenia generalment una hist??ria i una ambientaci?? m??s desenvolupada, i un estil de joc m??s orientat a l'exploraci?? dels escenaris que al joc lineal i r??pid de Super Mario Bros. o els t??tols provinents de la m??quina recreativa. T??tols com Ghosts and Goblins, Mega Man, Contra (conegut a occident com Probotector) o m??s tard Prince of P??rsia (1989) van aportant frescor i popularitat al g??nere durant la segona meitat dels 80.

[edita] Anys 90

A la primera meitat dels 90 el g??nere es va estandarditzar per complet tant a les consoles de 16 bits (SNES i Sega Mega Drive) com en les consoles port??tils (Game boy i Game Gear). En els 16 bits van sortir grans t??tols com el Sonic the Hedgehog en la Mega Drive o el Super Mario World en la SNES, i les noves versions de sagues nascudes en els 8 bits com Super Metroid o Super Castlevania. Per?? la popularitzaci?? dels plataformes tamb?? va donar lloc a milers de jocs de baixa qualitat, amb tota classe de temes, sortint com a verdaderes plagues de jocs amb llic??ncies de s??ries o pel??l??cules com Gremlins, Els Simpson, Aladdin, El Rei Lle??, etc. Entre la marea de videojocs de plataformes que es van llan??ar en aquesta ??poca, destacaven de tant en tant t??tols amb un bon disseny com Earthworm Jim o Another World. L'??ltima gran revoluci?? a les plataformes en els 16 bits ve amb Donkey Kong Country de Rare, que utilitzant un avan??at sistema de prerenderitzaci?? dels gr??fics, va explotar per complet les capacitats de la SNES.

Amb l'aparici?? de les 3D i la nova generaci?? de consoles es va experimentar la conversi?? del g??nere a la tercera dimensi??. Els primers t??tols com Clockwork Knight per a Sega Saturn presentaven gr??fics tridimensionals per?? un esquema de joc lineal, similar als plataformes de tota la vida. Aquest tipus de jocs es consideren "2,5 D". Tamb?? s'ha d'esmentar puntualment el Jumping Flash, un joc per a PlayStation que adaptava els elements dels jocs de plataformes amb la jugabilitat en primera persona a l'estil Doom.

No va ser fins i tot l'aparici?? de Super Mario 64 quan es va aconseguir la f??rmula correcta per adaptar el g??nere a les 3D. El Super Mario 64 va introduir escenaris completament tridimensionals on la llibertat i la quantitat de moviments a l'escenari per fi van aconseguir traslladar la jugabilitat, caracter??stica essencial dels plataformes, a la tercera dimensi??. La genial f??rmula de Super Mario 64, un dels millors i m??s influents t??tols de la hist??ria, va tocar sostre tot just estrenar l'estil en les 3D, i cap t??tol no va aportar gens excessivament important el g??nere durant els anys seg??ents. Al mateix temps, Lara Croft i el revolucionari Tomb Raider obrien una altra via per als jocs de plataformes tridimensionals, m??s realista i adulta, i amb major component d'aventures i acci?? que de collita d'objectes (items) i power-ups, que, si b?? contenen nombrosos elements de plataformes, no ??s el m??s representatiu d'aquesta classe de jocs.

Tamb?? amb les noves consoles de 32 bits, amb alta capacitat d'emmagatzemament en CD-ROM, van permetre realitzar grans jocs de plataformes en 2D que van revitalitzar el g??nere, com Ray-Man, Castlevania: Symphony of the Night (una de les obres mestres de la saga) o Abe`s Oddysey, que va introduir una innovadora Intel??lig??ncia Artificial per als enemics. Tamb?? van sortir excel??lents jocs en 2,5 D, que aprofitaven les capacitats t??cniques de la nova generaci?? de consoles mantenint un estil de joc m??s cl??ssic, com Crash Bandicoot o Klonoa per a PlayStation o Nights into Dreams per a Sega Saturn.

[edita] Anys 2000

A la d??cada dels 2000 s'han continuat continuant les f??rmules establertes en la generaci?? dels 32 i els 64 bits quant als jocs en 3D i en 2,5D. Sobresurten en aquesta ??poca Super Monkey Ball de SEGA, que a m??s de tenir l'honor de ser el primer joc de SEGA per a una consola de Nintendo, va introduir una innovadora jugabilitat a trav??s d'un personatge posat en una pilota de platja. I Psychonauts (2005), un excel??lent videojoc realitzat per Tim Schafer, un dels autors de Monkey Island.

L'aparici?? de la Game Boy Advance en la primera meitat de la d??cada tamb?? ha portat una nova joventut als videojocs en 2D a la port??til, sortint al mercat nombrosos t??tols que continuen l'estil marcat en l'??poca daurada dels 16 bits, aix?? com reedicions de jocs cl??ssics de NES i SNES. S'ha d'esmentar que en aquest ressorgir dels plataformes cl??ssics que ha portat la Game Boy Advance, Cave Story (2004), un joc lliure (freeware) per a PC que combina elements de plataformes cl??ssics, d'exploraci??, i arcade que, encara mantenint l'est??tica 16bit, t?? un t??cnic acabat que correspon als temps que corren i que ??s, probablement una de les obres mestres del g??nere.

Amb les noves interf??cies de les consoles de Nintendo, s'experimenta amb noves f??rmules per a la jugabilitat, fent ??s de la pantalla t??ctil de la Nintendo DS o del comandament de la Wii. Alguns jocs ja sortits al mercat com Super Mario 64 DS o altres preparats per al llan??ament de Wii com Super Mario Galaxy o les conversions de Super Monkey Ball i Ray-Man per a aquesta consola esbossaran el que ofereix al g??nere de plataformes en els pr??xims anys.

[edita] Subg??neres

Per ordre d'aparici??:

[edita] Videojocs en 2D

Els jocs de plataformes en 2D es caracteritzen per usar scroll de la pantalla, tant horitzontal com Super Mario Bros. o Sonic the Hedgehog com en vertical com Bubble Bobble i Donkey Kong. ??s l'estil de plataformes m??s cl??ssic i ??s el m??s caracter??stic de les consoles de 8 i 16 bits.

[edita] Videojocs en perspectiva isom??trica

A m??s dels videojocs de plataformes en 2D i 3D, existeixen els isom??trics, que usaven aquesta projecci?? per donar-li un aspecte en 3 D amb gr??fics en 2D. Aquests jocs s??n caracter??stics dels ordinadors casolans dels 80, on van obtenir la seva major popularitat i destaquen el Batman i el Fairlight per a Amstrad CPC.

[edita] Plataformes d'exploraci??

Els videojocs de plataformes d'exploraci?? tenen un estil de joc diferent als plataformes tradicionals, predominant l'??s d'escenaris m??s grans, que s'han de rec??rrer diverses vegades i en diverses direccions, una evoluci?? cont??nua de les habilitats del personatge i generalment amb un argument i ambientaci?? molt m??s desenvolupades. Els m??s coneguts s??n les sagues de Castlevania i Metroid.

[edita] Videojocs en 2,5D

S??n jocs amb desenvolupament en 2D per?? gr??fics tridimensionals com Pandemonium o Klonoa.

[edita] Videojocs en 3D

Els jocs de plataformes en 3D contenen escenaris completament tridimensionals, com el Super Mario 64. Tamb?? es consideren de plataformes jocs en tercera persona com Tomb Raider.

[edita] Cronologia dels principals videojocs de plataformes

  • Space Panic (Universal, 1980) - primer joc de plataformes
  • Donkey Kong (Nintendo, 1981) - primera aparici?? de Mario (que llavors es deia Jumpman)
  • Pitfall! (Activision, 1982) - introducci?? del scroll horiznotal
  • Miner 2049er (Big Five Software, 1982)
  • Jumpman (Epyx, 1983)
  • Manic Miner (Bug-Byte, 1983)
  • Chuckie Egg (A'n'F, 1983)
  • Monty on the Run (Gremlin Graphics, 1985) - cl??ssic de ZX Spectrum i CBM 64
  • Super Mario Bros. (Nintendo, 1985) - potser el plataformes m??s conegut
  • Metroid (Nintendo, 1986) - Primer plataformes d'exploraci??
  • Mega Man (Rockman) (Capcom, 1987) - Popular saga que va introduir bastants elements recreatius
  • Haunted Castle (Konami, 1988) - predecessor de la saga Castlevania
  • Captain Comic (Michael Denio, 1988) - el primer plataformes per IBM PC
  • Prince of Persia (Br??derbund, 1989) - una de las primeres incursions del realisme en el g??nere amb una f??sica mol aconseguida
  • Super Mario Bros. 3 (Nintendo, 1990) - continuaci?? del mario original que va introduir els mapes entre fases.
  • Sonic the Hedgehog (Sega, 1991) - primer rival seri??s de Mario
  • Earthworm Jim (Shiny Entertainment, 1994) - Un dels millors jocs realitzats en l'??poca dels 16 bits.
  • Donkey Kong Country (Rareware, 1994) - va introduir els gr??fics pre-renderitzats
  • Super Mario 64 (Nintendo, 1996) - El primer joc amb desenvolupament en tres dimensions
  • Tomb Raider (Core Design, 1996) - saga de jocs de plataformes 3D protagonitzats per Lara Croft de gran repercussi?? social.
  • Abe??s Oddysey (GT Interactive, 1997) - Primer joc en 2D que explota las capacitats de nova generaci?? introduint una IA avan??ada.
  • Castlevania: Symphony of the Night (Konami, 1997) - ??ltim gran joc comercial de plataformes en 2D.
  • Super Monkey Ball (SEGA, 2001) - El plataformes en 3D m??s important de la generaci?? de 12 bit.
  • Cave Story (Videojoc lliure, 2004) - La ??ltima obra mestra dels plataformes d'exploraci??.


G??neres de videojocs
Acci?? Acci?? i aventura (Survival horror ??? Infiltraci??) ??? Busca-raons (Hack and slash) ??? Lluita ??? Plataformes ??? De tir (Artilleria ??? Acci?? en primera persona ??? Rail shooter ??? Run and gun ??? Shoot 'em up ??? De tir t??ctic ??? Acci?? en tercera persona ??? Top-down shooter) ??? Side-scroller
Aventures Simulador de cites ??? Aventures en primera persona ??? Aventura conversacional/Novel??la visual
Videojoc casual Festa ??? Trencaclosques ??? Joc de paraules ??? Tradicional (Joc de taula ??? Cartes)
Conducci?? Curses (Karts) ??? Simulador de vol ??? Conducci?? de trens ??? Simulador de l'espai (Combats espacials ??? Comer?? i combats espacials) ??? Combat entre vehicles
Rol Rol per ordinador ??? Rol per consola ??? ARPG ??? Rol i lluita ??? Roguelike ??? Rol t??ctic
Simulaci?? Simulador de construcci?? i adminstraci?? (Construcci?? de ciutats ??? Simulaci?? econ??mica ??? Ser d??u ??? Simulaci?? de governs) ??? Simulaci?? de la vida ??? Simulaci?? de mascotes
Estrat??gia Construcci?? d'imperis ??? Estrat??gia militar ??? Estrat??gia en temps real ??? T??ctica en temps real ??? T??ctica militar ??? Estrat??gia per torns ??? T??ctica per torns
En l??nia Massively multiplayer online game (MMOFPS ??? MMORPG ??? MMORTS)
Altres g??neres Eroge ??? Musical ??? Esportius
Terminologia Sandbox game ??? Beer and pretzels game ??? Videojocs de reacci??