[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batman - Viquipèdia

Batman

De Viquipèdia

Batman

Vinyeta del còmic Batman.
Publicat per DC Comics
Primera aparició Detective Comics núm. 27 de 1939
Creat per Bill Finger i Bob Kane (únicament Kane reb el reconeixement oficial)
Dades
Nom real Bruce Wayne
Estat Actiu
Afiliacions actuals LJA (Lliga de la Justícia d'Amèrica)
Afiliacions anteriors Outsiders, LJI (Lliga de la Justícia Internacional)
Àlies coneguts Cavaller Obscur, Justicier Emmascarat, Criatura de la Nit, l'Encapotat, Matches Malone, Tengu, Sir Hemingford Gray
Familiars Dr. Thomas Wayne (pare, mort), Martha Wayne (mare, morta), Dick Grayson (fill adoptiu), Jason Todd (fill adoptiu), Tim Drake (protegit)
Parella Vicky Vale
Poders destacats Intel·lecte de geni, habilitats mestres de detectiu, expert en arts marcials, excel·lent condició física, mestre de la disfressa, expert escapista, equipament d'alta tecnologia


Batman és un personatge fictici de DC Comics que va tenir la seua primera aparició en el número 27 del comic book Detective Comics en la història titulada L'estrany cas del sindicat químic, de l'editorial estatunidenca National Publications, datat al maig de 1939. Batman va ser creat per l'artista Bob Kane i l'escriptor Bill Finger, tot i que només es reconeix oficialment l'autoria a Kane. Des de llavors Batman s'ha convertit en un dels superherois més recognoscibles al món.

La identitat secreta de Batman és Bruce Wayne, un multimilionari industrial, playboy i filantrop. Presenciar l'assassinat dels seus pares, quan era un xiquet, el va portar a entrenar-se al cim de la perfecció tant físicament com mentalment, per a lluitar contra el crim (disfressat de rata penada). A diferència de molts superherois, no posseïx poders o habilitats superhumanes; ell usa l'intel·lecte, els seus talents detectivescos, la ciència i la tecnologia, l'entrenament físic i la intimidació en la seua lluita contra el crim.

Originàriament, Batman era només un de diversos personatges que anaven apareixent alternativament en Detective Comics, però s'ha convertit en el líder o colíder d'una varietat de llibres d'historietes; a més s'ha anat rodejant d'una "família" de personatges relacionats o que treballen amb ell (com Robin, Nightwing o Batgirl). Batman, junt amb Superman, és el personatge més popular i recognoscible de DC Còmics.

Als 70 el dibuixant Neal Adams va tornar al personatge la seua dignitat i foscor, amb el suport dels guions de Dennis O'Neil. Per a molts, eixa ha estat l'encarnació definitiva del personatge, amb històries que se centren més en trames detectivesques.

Als anys 80 dos històries de Frank Miller van redefinir el personatge: Batman: The Dark Knight Returns el 1986 i Batman: Year One (1986-1987), aquesta última amb dibuixos de David Mazzucchelli. En aquestes històries es reelabora la història del personatge fins a donar-li la seua forma definitiva. No obstant això, la història crucial sobre la naturalesa psicològica del personatge és Batman: The Killing Joke de Alan Moore i de Brian Bolland, publicada el 1987.


[edita] Creació i publicació

En 1939, l'èxit de Superman en Action Comics va impulsar els editors en la divisió d'historietes de National Publications (després DC Comics, ara una subsidiària de Time Warner), a demanar més superherois per als seus títols. En resposta, Bob Kane va crear un personatge anomenat "Birdman" ("L'Home Pardal"). El seu col·laborador Bill Finger li va suggerir algunes idees, com reanomenar el personatge "Batman" i canviar el seu antifaç per una caputxa, donar-li una capa en compte d'ales, guants i retirar les seccions roges i brillants del trage. Finger va escriure la primera història per a Batman mentre que Kane proporcionava l'art. Pel fet que Kane ja havia proposat als editors de DC Comics la creació d'un personatge anomenat Batman, només Kane va rebre crèdit oficial per la creació de Batman en eixe temps.

En un principi, Batman era un venjador violent que carregava una pistola i ben sovint matava als seus enemics. No obstant això, el personatge va ser un èxit total, fent que les vendes de Detective Comics s'elevaren fins al punt en què la divisió d'historietes de National Publications fora anomenada "Detective Comics, Inc.". Poc després, National Publications va suggerir que s'abaixara el to en la violència, i que el personatge rebera un company juvenil que els lectors pogueren usar com un equivalent a l'audiència. Kane primer va suggerir un personatge guilopo com Puck, mentre que Finger suggeria un personatge més real: Robin. L'equip de Batman i Robin va ser un èxit. Robin es va convertir en un personatge que moltes generacions de lectors i fanàtics reconeixen.

Kane, el més àgil en els negocis de l'equip creatiu Kane-Finger, va negociar un contracte amb National pel qual atorgava els drets de propietat del personatge a canvi que, entre altres compensacions, apareguera una línia en tots els còmics de Batman que diguera "Batman creat per Bob Kane", sense importar si Kane hi estiguera involucrat. En eixos temps, en cap comic book i en molt poques tires còmiques de companyies es donava crèdit a l'equip creatiu. El contracte de Bill Finger, per comparació, li atorgava una mínima quantitat monetària i cap crèdit, inclús en les històries en què ell va treballar amb Kane. Finger, igual que Joe Shuster, Jerry Siegel i molts altres creadors durant i després de l'"Edat d'or dels comic books", retreien a National per haver-los estafat els diners i la dignitat, que sentien que els devien per les seues creacions. Quan Finger va morir, el 1974, no havia estat acreditat pel seu treball. En contrast, Kane gaudia del seu estatus de celebritat. Irònicament, moltes de les historietes de Kane, inclús el seu art que no era historietes, eren escrits i il·lustrats per altres, escriptors o artistes no acreditats que treballaven sota el nom de Kane.

[edita] Història i característiques

Dins del mite, Batman és l'alter ego de Bruce Wayne o millor dit Bruce Wayne és l'alter ego de Batman, només una màscara per a poder protegir el seu jo vertader que és el justicier que va crear després de la mort dels seus pares per a poder afrontar la tasca de lluitar contra el crim.

Els seus pares van ser Thomas i Martha Wayne.

Segons la versió oficial de DC Còmics se sap que va ser Joe Chill l'assassí dels seus pares. En la saga Zero Hour es relata que la identitat de l'assassí dels seus pares no va ser mai descoberta.

Per a venjar la mort dels seus pares, Wayne va passar la seua joventut viatjant pel món aprenent una varietat d'habilitats per a lluitar contra el crim, incloent-hi criminologia, medicina forense a l'FBI, arts marcials(especialitat-Ninjutsu) amb diversos mestres i tècniques de combat, cacera humana a l'aire lliure a Alaska i en sectors urbans amb Henri Ducard, camuflatge i caracterització de personatges amb Alfred, el qual va ensenyar a Wayne els canvis significatius a la seua veu per a convertir-se en Batman. La veu del Cavaller de la Nit és baixa i rasposa, a manera de disfressa i com a intimidació.

Després de tornar a Gotham City a l'edat aproximada de 27 anys, Bruce Wayne va iniciar la seua solitària lluita contra el crim. Atès el poc èxit que va obtenir, va decidir buscar un vestit que acovardira als seus enemics, perquè en una de les seues lectures sobre criminologia havia aprés que "els criminals són covards i supersticiosos". En una escena d'aires onírics repetida en diversos còmics del personatge, un rata penada trenca el vidre d'una finestra i irromp a la biblioteca de Wayne quan este meditava; el protagonista ho pren com un presagi, i decideix que es convertirà en un rata penada.

Segons la declaració de Superman, Batman és l'home més perillós de la Terra, Batman és presentat com un hàbil i incomparable combatent cos a cos perquè en aprendre diverses arts marcials pot començar un atac amb una tècnica i acabar amb una altra, per la qual cosa el seu contrincant no pot predir quins seran els seus moviments, i pot així enfrontar-se fins i tot amb els grans mestres d'una tècnica de combat especifica.

A més, amb una personalitat estoica i obsessiva, ha entrenat el seu cos fins als límits de la capacitat humana a causa del seu fort desig de justícia.

Quan la seua capacitat de resposta humana es veu sobrepassada recorre als seus il·limitats recursos tecnològics per a solucionar qualsevol situació.

Bruce dissenya els trages, equip i vehicles que utilitza com Batman, sent estos produïts per una divisió militar secreta de les Indústries Wayne. De fet, moltes vegades s'ha pensat en Batman com un metahumà (un humà amb poders, per exemple Flash) pel fet que, la major part del temps, la seua intel·ligència i poder d'invenció va més enllà de qualsevol lògica. Però Batman no és un metahumà (almenys DC ha dit que no) sinó una persona amb gran capacitat de deducció i una gran intel·ligència. A través dels anys, ha acumulat un gran arsenal d'artefactes especialitzats. El disseny de la majoria de l'equip que utilitza Batman compartix el seu color fosc i disseny basant-se en una rata penada. Un exemple d'açò és el seu automòbil, el Batimòbil, sovint presentat com un cotxe negre amb llargues aletes que semblen ales de rata penada; un altre exemple és una de les seues armes més conegudes, el "batarang", un bumerang amb forma de rata penada. Batman ja no usa el prefix "bat" en referir-se als seus artefactes.

Per al món, Bruce Wayne és un home de negocis irresponsable i superficial que viu de la fortuna personal de la seua família i dels guanys de les Empreses Wayne, una gran companyia privada de què és propietari. No obstant això, Wayne és també conegut per les seues contribucions a la caritat, a través de la Fundació Wayne, una fundació de caritat dedicada a ajudar les víctimes del crim i a evitar que la gent recórrega a ell. L'actitud pública de Bruce Wayne va ser creada per ell mateix per a protegir la seua identitat secreta.

Les identitats duals de Bruce Wayne han variat pel temps. Els còmics presenten l'aspecte de playboy decadent del seu personatge (antigament, els còmics presentaven Wayne com un cavaller més madur i refinat) com una disfressa, i el vigilant emmascarat i particularment rude i fosc com el seu "vertader" jo. Wayne protegeix la seua identitat i només un nombre molt reduït d'individus coneix el seu alter ego de superheroi, incloent-hi Alfred Pennyworth, Robin, Oracle, Nightwing, Superman, Wonder Woman, Aquaman, Flash i Llanterna Verda. En certs còmics, alguns dels seus enemics han descobert la seua identitat al llarg dels anys, com: Black Mask, Ra's al Ghul, Hugo Strange, Question i Bane. Afortunadament, la majoria, ha descartat la possibilitat que Bruce Wayne siga Batman a causa de la personalitat que Bruce representa. El Joker en particular va tenir diverses oportunitats en què podria haver descobert la identitat de Batman, però no ho ha fet mai ja que això li llevaria el misteri al seu enemic.

Batman treballa a Gotham City (una ciutat fictícia inspirada en Nova York, alterada per a emfatitzar el "costat fosc") en contrast amb el sentiment modern i futurístic de Metròpolis. Per a preservar eixa temàtica "fosca", Batman quasi sempre opera de nit. Quan és requerit, la policia activa el "Batsenyal" (un projector amb una insígnia en forma de rata penada a la lent) que brilla al cel. La base de Batman és la Batcova, una caverna localitzada sota la Mansió Wayne, que conté tots els seus artefactes, armes i altra parafernàlia.

Una part important del mite de Batman (a diferència de Superman i la majoria d'altres herois disfressats) és que ell no posseïx poders sobrehumans. No obstant això, s'ha elevat a un estatus de superheroi gràcies a la seua determinació, intel·ligència i entrenament constant.

Els detalls del vestit de Batman han canviat repetidament al llarg de l'evolució del personatge, però els elements característics no: una capa negra, una caputxa negra que cobrix quasi tota la seua cara, amb un parell d'orelles punxegudes que semblen les d'una rata penada i un emblema de rata penada estilitzat al centre del pit. Les variacions més notables en el vestit inclouen un emblema de rata penada amb un fons el·líptic groc en oposició a l'emblema sense color de fons, colors clars (blau i gris clar) vs. colors foscos (negre i gris fosc), un cinturó d'utilitats voluminós vs. un cinturó prim, orelles llargues vs. orelles curtes. El desenvolupament del Kevlar, Spectra i altres tipus de blindatge corporal ha causat que els creadors moderns facen el trage o parts del trage de Batman a prova de bales. En el treball seminal de Frank Miller The Dark Knight Returns, este explica que l'el·lipse groga al voltant de l'emblema de rata penada serveix com a blanc perquè les bales siguen disparades a eixe lloc, on el blindatge és més gros.