[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vatshé Mamikonian - Viquipèdia

Vatshé Mamikonian

De Viquipèdia

Vatshé (o Vatshe) Mamikonian fou sparapet d'Armènia en temps del rei Khosrov II d'Armènia.

Els feudals Manavazian (senyors de Manavazkert o Manazkert) i el Urduni (senyors del Ordoru) es van enfrontar durament a Armènia. El rei va intentar posar pau però no ho va aconseguir i ho va encarregar a Vatshé Mamikonian, que va exterminar a les dues cases, i les seves terres foren donades en part als bisbes de Manzakert i Basean.

Vatshé Mamikonian i Vahan Amatuni també van derrotar als Bzuni del Bzouniq (regió de Khelat) que s’havien aliat als perses, i els hi van confiscar les terres.

Sanatruk, príncep aghuan de la regió de Phaitarakan (la regió a la confluència entre el Kura i l’Araxes) que restava fidel al paganisme, va envair Armènia ajudat pels alans i altres tribus del [Caucas] i van assetjar a Khosrov II a la fortalesa de Tariunq (després Bayazid) a la província de Kogovit, però el rei amb l’ajut del Vatché Mamikonian, Bagrat Bagratuni, Vahan Amatuni, Mehudak Rechtuni, i Garegin Rechtuni, i de forces romanes dirigides pel general Antíoc, va poder-los rebutjar i els invasors foren derrotats prop de Valarshapat, i després altre cop davant Oshakan (regió de Aragatzotn), batalla en la que Sanatruk va morir.

Vatché fou substituit al front dels Mamikonian pel seu fill Vasak Mamikonian.

Un altre Vatché Mamikonian, de filiació no establerta (posible fill de Vardan Mamikonian), va dirigir la família vers el 376 després del assassinat de Mushel I Mamikonian, per decissió del rei, però va abdicar quant va arribar Manel Mamikonian de Persia vers el 377.